main logo
449

Silvicultorii din ţară îşi sărbătoresc ziua profesională

Lucrătorii din domeniul silviculturii din Republica Moldova îşi sărbătoresc astăzi ziua profesională.

Silvicultorii din ţară îşi sărbătoresc ziua profesionalăSilvicultorii din ţară îşi sărbătoresc ziua profesională

Cu acest prilej, Agenţia “Moldsilva” a organizat  mai multe activităţi de promovare şi mediatizare a măsurilor de protecţie a pădurii, printre care şi tradiţionalul concurs de profesionalism, care a ajuns în acest an la cea de-a XX-a ediţie, transmite Știri.md cu referire la Moldres

“Avem toată recunoştinţa pentru munca pe care o depun silvicultorii, zi de zi, în folosul dezvoltării patrimoniului forestier. Prin definiție silvicultorii sunt predestinați ocrotirii pădurii și această profesie  oferă posibilitatea de a participa nemijlocit la păstrarea şi dezvoltarea tezaurului forestier”, a menţionat în mesajul său de felicitare Liviu Volconovici, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Solicitat de Moldpres, Ion Haralampov, directorul Agenţiei „Moldislva”, a estimat că munca de silvicultor, la fel ca şi alte profesii, este bazată pe  experienţă, succese, dar şi eşecuri care pot doar căli şi contribui la o pregătire mai bună. „Silvicultura, chiar dacă nu prea este considerată o meserie elitistă, are nevoie, poate mai mult ca în alte părţi, de profesionalism şi bune capacităţi ale celor care o gestionează ca să reziste provocărilor”, a subliniat Ion Haralampov.

În context, responsabilul a relevat că din diferite motive gospodăria forestieră naţională a avut de trecut şi prin perioade mai puţin fericite. “Iar ca urmare avem mai multe lacune în ceea ce ţine de dezvoltarea şi educarea pădurii. Atitudinea neglijentă, ignorantă, chiar criminală pe alocuri, a dus la dispariţia unor specii din flora şi fauna autohtonă. Totuşi, am speranţa că strategiile şi politicile în domeniu, elaborate la nivel de stat, vor fi în stare să redreseze situaţia, fapt ce va fi resimţit printr-o ameliorare a sectorului silvic. Aici am în vedere plantările eficiente, efectuate în funcţie de zonă şi necesităţi reale, monitorizarea spaţiului cinegetic şi a defrişărilor etc.”, a spus şeful "Moldsilva".

Sursa citată s-a referit şi la alte probleme ale pădurilor din ţară. “În ultimele decenii, subiectul schimbărilor climatice a devenit deosebit de actual. Iar pădurile din ţara noastră sunt afectate mai mult în urma secetei şi arşiţei. De aceea vom revizui planurile plantărilor de substituire, optând pentru specii rezistente la condiţiile climatice specifice regiunii”, a punctat Ion Haralampov.

“Pădurea nu este numai un organism viu, ci şi o ramură deosebit de importantă pentru economia statului. Şi pentru a o menţine viabilă, dar şi profitabilă, este nevoie de cultivat încă de pe băncile şcolii o atitudine grijulie şi responsabilă faţă de aceasta. Populaţia trebuie să fie educată în aşa fel ca să conştientizeze că pădurile sunt un bun al tuturor, de care depinde sănătatea, starea ecologică şi bunăstarea societăţii. Iar acolo unde n-au impact măsurile educaţionale, să fie înăsprit cadrul legal”, a concluzionat pentru Moldpres directorul Agenţiei "Moldsilva". 

În prezent, fondul forestier al R. Moldova ocupă o suprafaţă de circa 448 mii de hectare (13,2% din teritoriul ţării). Astfel, gradul de împădurire constituie 11,4% sau 0,086 ha de pădure pe cap de locuitor. Mare parte din terenurile fondului forestier (81%) se află în proprietatea statului, 18,4% sunt deţinute de administraţia locală şi doar 0,6% sunt proprietate privată. Fondul forestier naţional este gestionat de Agenţia “Moldsilva” din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului şi care include 25 de unităţi silvice şi peste patru mii de angajaţi.  

Ziua lucrătorului din silvicultură a fost instituită prin Hotărâre de Guvern în anul 1995 şi se sărbătoreşte în a treia sâmbătă a lunii septembrie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării