main logo
3212

Silvia Radu: Medicii de familie vor avea minimum 30.000 de lei lunar

Conform noilor reguli privind organizarea asistenței medicale primare, medicii de familie vor fi independenți, nu vor depinde de nicio clinică sau asociație care să le verifice veniturile.

Silvia Radu: Medicii de familie vor avea minimum 30.000 de lei lunar

Medicii de familie vor avea nu mai puțin de 30 de mii de lei lunar din ziua în care vor începe să exercite această funcție în teritorii. Declarația a fost făcută de ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Silvia Radu, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Aceștia vor beneficia de un adaos la salariu de 50% în mediul rural comparativ cu cei din mediul urban. I-am încurajat să depună de luni dosarele ca să începem procedura de înregistrare”, spune ministra. Potrivit ei, medicii din mediul urban vor avea posibilitatea să aibă un venit mai mare decât grila salarială care va fi aprobată curând prin noua lege, dacă vor trece și ei ca medici individuali și cărora li se va atribui un anumit sector.

Silvia Radu spune că fiecare medic va trebui să deservească de la 1200 până la 2200 de pacienți. „Va fi o luptă pentru pacienți pentru că aceștia vor fi liberi să decidă la care medic vor să meargă”, este de părere ministra.

Coordonatorul de programe de la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, Ghenadie Țurcanu, este de părere că noile reguli constituie doar o părticică din acea reformă structurală veritabilă care trebuie făcută în asistența medicală primară. „Moldova știe istoria aceasta. Focusarea doar pe reforma organizațională nu aduce rezultatele scontate, dacă nu se realizează și celelalte componente ale reformei. În special, trebuie să fie elaborate reglementările care să asigure calitatea serviciilor. Nu am văzut aceste reglementări. Este o listă foarte vagă, descrierea acestor servicii nu există”, susține expertul.

În opinia lui, atunci când se trece de la sistemul public la cel privat și, în special, se descentralizează, atunci trebuie să fie foarte bine reglementate atribuțiile prestatorului de servicii pentru ca acestuia să se poată solicita să acorde asistență medicală de calitate. Mai ales că în raioane nu există direcții de sănătate.

Recent, Guvernul a aprobat regulile de organizare a asistenței medicale primare în Republica Moldova, pentru a asigura buna funcționare a cabinetelor de medicină de familie odată cu instituirea „liberei practici a medicului de familie”. Noile reguli privind organizarea asistenței medicale primare vor fi puse în aplicare în câteva etape: pentru practicile din zona rurală fără medici de familie – la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului, pentru practicile din municipiul Chișinău (cu excepția satelor și comunelor din componența municipiului) – începând cu 1 iulie 2019 și pentru alte practici ale medicului de familie - începând cu 1 ianuarie 2019.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării