main logo
1754

Şi moldovenii de peste hotare au sfinţit bucatele

Chiar dacă sunt la mii de kilometri de casă, printre străini, moldovenii din diasporă nu uită de tradiţiile pascale.

Şi moldovenii de peste hotare au sfinţit bucatele

Aceştia au vopsit ouă roşii, au pregătit bucate tradiţionale şi au sfinţit cozonacul şi pasca. Dorul de cei dragi care îi aşteaptă cu nerăbdare acasă a mai fost alinat datorită reţelelor de socializare. Oamenii au ciocnit ouă roşii prin intermediul dispozitivelor inteligente şi şi-au urat pace în familie şi în suflete, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Mai mulţi moldoveni stabiliţi în oraşul englezesc Northampton au fost în noaptea Învierii la Biserica Ortodoxa "Sfânta Cuvioasă Parascheva".

"Hristos a Înviat. Adevărat a Înviat ..... Hristos a Înviat. Fiţi sănătoşi".

Şi compatrioţii stabiliţi la Londra au sfinţit bucatele la diferite biserici

din metropolă.

"Se binecuvântează şi se sfinţesc aceste daruri în numele Tatălui... Şi pe noi Părinte. Scoate masca dacă vrei. Până la anul îţi ajunge".

Familia Ramaşcan a îmbinat tradiţiile moldoveneşti cu cele englezeşti. Iepuraşul de Paşte a ascuns ouă prin grădini, iar copiii au trebuit să le găsească.

"Hristos a Înviat. Adevărat a Înviat. Sfintele sărbători de Paşte să vă aducă pace în suflet şi bucurie în familie să vă ţină toată familia împreună fericiţi şi sănătoşi".

Mesele au fost pline de bucate tradiţionale.

"Hristos a Înviat, Adevărat a Înviat".

Comunităţile de moldoveni din Franţa s-a adunat într-un număr impunător în jurul bisericilor. Din cauza restricţiilor impuse de pandemie, bucatele au fost sfinţite sâmbătă ziua.

"Sărbători luminate!"

Soţii Ţurcanu, stabiliţi de peste 15 ani în Cehia, au fost la biserică, iar duminică dimineaţă toţi membrii familiei s-au spălat pe faţă cu ouă şi bănuţi.

"Pe frunte şi pe năsuc, ca să fii roşu ca ouşorul. Să îţi dea Dumnezeu cuget de linişte şi să asculţi pe mama".

"La sfinţit pasca mergem în fiecare an cu mare drag, aşteptăm această sărbătoare, e important pentru noi. Am pregătit cum este la moldoveni ouă roşii, cozonac, răcituri, cărniţa nu lipseşte de pe masă. Avem aici surori şi fini. Ne pare rău că nu suntem şi noi acasă. Paşte Fericit la părinţi, la cei de acasă care nu sunt cu noi alături".

Iar o moldoveancă a transmis din Grecia un mesaj virtual.

"Stimaţi compatrioţi din partea diasporei din Atena, vă felicit cu Învierea Domnului. Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă în suflete linişte, pace şi fericire. Hristos a Înviat".

La Atena Învierea lui Hristos a fost sărbătorită şi cu focuri de artificii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării