main logo
807

Și-a depus sau nu Sternioală demisia? Ce spun Litvinenco și Musteață

Deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco și președintele CSM, Dorel Musteață susțin că Oleg Sternioala nu și-a depus cererea de demisie la CSM din funcția de judecător, ci direct la Parlament.

Și-a depus sau nu Sternioală demisia? Ce spun Litvinenco și MusteațăFoto: protv.md

Prin urmare, Președintele CSM, Dorel Musteață a declarat: "La CSM nu este înregistrată nicio cerere de demisie din partea domnului Sternioală," transmite Știri.md cu referire la Protv.md.

Totodată, deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco a scris pe pagina sa de Facebook:

"Ieri Ion Druță se plimba prin Parlament (așa și nu am înțeles ce a căutat acolo). Astăzi aflăm că Oleg Sternioală nu a depus demisia la CSM – așa cum prevede legea –, ci direct la Parlament. Și asta e o mare problemă. De ce? Simplu: eliberarea oricărui judecător conform Constituției (așa cum a fost interpretată de Curtea Constituțională) se face exclusiv” la propunerea CSM”. 

După ”propunerea CSM”, deja se emite fie decret (în cazul judecătorilor din judecătorii și curțile de apel), fie hotărâre de Parlament (în cazul judecătorilor de la CSJ). 

Fără ”propunerea CSM” nu se poate elibera niciun judecător. Prin urmare, se pare că demisia depusă de Sternioală la Parlament (și nu la CSM) nu are scopul de a-l elibera pe Sternioală din funcția de judecător al CSJ, ci, mai degrabă, de a-l menține pe acesta în funcție..."

Ieri, ministrul Justiței, Fadei Nagacevschi contactat de ProTV, a confirmat că Sternioală și-a depus cererea de demisie.

Amintim că hotărârea CSM din 4 noiembrie, prin care magistratul CSJ Oleg Sternioală a fost lipsit de imunitate, iar apoi reținut, a fost suspendată de Curtea de Apel Chișinău la 12 noiembrie.

Sternioală a fost reținut pe 4 noiembrie. Magistratul este cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari. 

După ce a petrecut două zile în izolatorul Centrului Național Anticorupție, a fost lăsat să plece acasă

Judecătoria Chișinău a respins demersul procurorilor anticorupție privind plasarea acestuia în arest preventiv pe un termen de 30 de zile.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării