519
0
Sfinții Apostoli Petru și Pavel, sărbătoriți de creștini. Mesajul lui Dodon
519
0

Creștinii ortodocși care se conduc de calendarul iulian îi prăznuiesc astăzi, 12 iulie, pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, care sunt numiți și stâlpii Bisericii Ortodoxe.

Tot în această zi se termină postul în cinstea apostolilor, numit în popor Postul Sâmpetrului, transmite Știri.md cu referire la moldpres.

În ziua când sunt prăznuiți cei doi sfinți este oficiată Sfânta Liturghie, după care enoriașii și soborul de preoți înconjoară sfântul lăcaș ca și în Ziua Învierii. Sfinții Apostoli Petru și Pavel se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii, fiind numiți „căpetenii ale apostolilor” și „ale lumii învățători”, pentru că au contribuit la răspândirea cuvântului evanghelic în multe părți ale lumii.

Iisus Hristos i-a dat celui care se numea Chifa numele de Petru, adică piatră, și l-a numit pe el stâlp pe care se va zidi Biserica. Apostolul Petru l-a urmat pe Iisus Hristos și a lăsat mrejele de pescar și familia. La început, Sfântul Apostol Pavel se numea Saul și era un mare cărturar al tipului. 

Acesta era un fariseu fanatic care prigonea primii creștini, dar s-a convertit la creștinism după o minune care i s-a întâmplat. În drum spre orașul Damasc, a fost orbit de o lumină puternică și a auzit un glas care îi spunea: „Saule, Saule, de ce Mă prigonești?” 

După aceasta a rămas orb și a mers la Catedrala din Damasc, unde a cerut să fie botezat și a început să propovăduiască noua religie a creștinilor.

Sfinții Petru și Pavel au fost omorâți prin ordinul împăratului roman Nero. Sfântului Pavel i s-a tăiat capul cu sabia, în timp ce Sfântul Petru a fost răstignit pe cruce.

"Cu prilejul sărbătorii, transmit sincere felicitări tuturor cetățenilor, locuitorilor care sărbătoresc hramul localității precum și celor care își serbează astăzi ziua numelui. Le doresc tuturor pace, liniște sufletească și bunăstare", a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter