main logo
707

Sfaturi de la specialiști pentru a evita risipa alimentară

Pe toate le pregătim cu drag, însă meniul specific sărbătorilor este greoi. Cum procedăm dacă după Crăciun încă ne rămâne multă mâncare?

Sfaturi de la specialiști pentru a evita risipa alimentarăFoto: Profimedia

Pentru asta, am întrebat specialiștii ce putem face cu aceste bunătăți, astfel încât să evităm risipa alimentară, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro

„În momentul în care dorim să facem o friptură proaspătă o lăsăm la decongelat, turnăm vin sau bere peste ea și formăm un alt sos, un alt gust. Alb sec sau o bere neagră. 

Într-o pungă alimentară, putem s-o punem fără sos. Sarmaua, la fel. Dacă avem oală plină de sarmale, punem frumușel într-un vas pe care îl punem la congelator și le putem păstra chiar și o lună de zile. Când le punem din nou la fiert, putem să luăm puțină zeamă de varză și turnăm peste ele. 

Salata boeuf o mâncăm, maioneză introdusă în congelator se deteriorează și își pierde calitatea. Piftia rezistă, dar nu putem s-o ținem mai mult de o săptămână pentru că începe să mucegăiască. 

Din cozonac poți să prepari, dacă s-a uscat, o prăjitură. La 100 ml lapte un ou, poți să pui și smântână, vanilie, zahăr și pui ceva fructe peste cozonac, torni compoziția, dacă mai pui și ceva scorțișoară iese o prăjitură excepțională”, a spus Petrișor Tănase, chef

Specialiștii ne sfătuiesc să nu le dăm animalelor de companie ce nu mai putem mânca noi.

„Ciocolata are teoglomină, teoglomina este mult mai toxică pentru animale. Aritmii, agitație, ca și cum am mânca noi 3 ciocolate o dată. Oasele din produsele pe care le consumăm de Crăciun. 

Oasele sunt bine fierte dacă faci piftie. Sunt greu digestibile și periculoase pentru aparatul lor digestiv, altfel, le place”, a spus Adrian Baltă, biolog.

Potrivit unui studiu al ONU, un moldovean aruncă, în fiecare an, 76 kg de mâncare, iar cel mai des ajung la gunoi fructele, legumele și pâinea. 

Ne situăm la sfârșitul clasamentului european. Mai mult decât noi aruncă mâncare ucrainenii, în medie, 80 de kilograme de alimente, în fiecare an.

Lipsa de educație ori planificarea nepotrivită a cumpărăturilor sunt principalele cauze pentru care ajungem să aruncăm kilograme de mâncare.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării