main logo
3720

Sfaturi de la Boris Gîlca: Ce să facem în caz de dezastru nuclear

Suntem la cca 740 km distanță de orașul Zaporojie din Ucraina unde în ultima perioadă au loc mai multe incidente la centrala nucleară din acest oraș.

Sfaturi de la Boris Gîlca: Ce să facem în caz de dezastru nuclearColaj: știri.md

Șeful Direcției generale asistență socială și sănătate din cadrul primăriei Capitalei, Boris Gîlcă, se arată îngrijorat de faptul că Ministerul Sănătății și alte structuri competente nu anunță nimic și nu ghidează populația ce să facă în caz de dezatru nuclear, transmite Știri.md.

"În acest război nimic nu este sigur sau logic. Vrem să credem cu toată certitudinea că lucrurile vor fi sub control și nu vom avea incidente cu urmări al unui dezastru nuclear. Dar există un risc probatoriu - fie prin probleme de întreținere, fie prin bombardare sau distrugere deliberată.

Ministerul Sănătății, alte structuri competențe nu anunță nimic și nu ne ghidează ce  facem în caz de dezatru nuclear…Suntem totuși sau nu în Stare de Urgență pe teritoriul Republicii Moldova din cauza războiului din Ucraina și a riscurilor de securitate din regiune?

Unde este comunicarea publică despre acțiunile necesare în caz de scurgeri radioactive și, apropo, despre Reziliența? Unde sunt acele broșuri, pliante, spoturi video și audio pentru diseminare publică și difuzare prin mass-media? Unde este lista publicată pentru populație cu refugiile și adăposturile pentru protejare? Unde sunt sfaturile pentru populație cum să se protejeze în condiții casnice? Cu regret, nu avem nimic", a scris Gîlcă.

Totodată, șeful Direcției generale asistență socială și sănătate din cadrul primăriei Capitalei a prezentat un set de recomandări în caz de dezastru nuclear:

1. Un spațiu închis reprezintă un prim și bun adăpost.

2. Închideți toate ușile, ferestrele și canalele de aerisire.

3. Opriți sistemele de ventilație (dacă există).

4. Dacă va aflați în mașină, închideți geamurile, opriți sistemul de ventilație și părăsiți zona afectată.

5. Scoateți-vă hainele și puneți-le în saci de plastic. Curățați-vă părul și corpul prin spălare. Această precauție va îndepărta eventuale particule de praf radioactiv.

6. Pentru a preveni absorbirea iodului radioactiv de către glanda tiroidă este recomandată administrarea pastilelor de Iodură de potasiu. Dar aceste pastile sunt recomandate doar în cazul unui accident nuclear major, aceste pastile nu au efect preventiv.

"Medicii ne spun că Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă și va opri acumularea de iod radioactiv. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai rapid din organism pe cale metabolică.

Ministerul Sănătății ar trebui să vină cu mai multe clarificări pe acest subiect: de unde luăm aceste pastile, dozele necesare conform vârstei și, în general, dacă avem asemenea preparate suficiente în farmacii și depozite farmaceutice. Totodată să ne spună și cui nu sunt recomandate aceste preparate…

Proverbul “Tacerea e de aur” nu este valabil în aceste circumstanțe…Pace și sănătate multă tuturor!", a mai scris acesta.

Contactată de Știri.md, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Elena Mudrîi, ne-a spus că instituția a asigurat disponibilitatea în țară a iodurii de potasiu.

"Ministerul Sănătății a asigurat disponibilitatea în țară a iodurii de potasiu. În urma discuțiilor purtate de ministrul Sănătății al Republicii Moldova, Ala Nemerenco cu omologul său din România, Alexandru Rafila, statul vecin a donat țării noastre peste un milion de pastile de iodură de potasiu.  

Comprimatele sunt repartizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică subdiviziunilor sale (centrelor de sănătate publică), care le vor distribui centrelor de sănătate din teritoriu, la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova. La fel, ANSP a elaborat o instrucțiune cu privire la administrarea medicamentului.
Vă comunicăm că în prezent nu există pericol radiologic. Îndemnăm populația la calm", a declarat aceasta.

Menționăm că aproximativ 1.200 de tone de combustibile nuclear sunt stocate în prezent la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei şi care se află sub controlul trupelor ruse, iar manipularea defectuoasă a acestuia ar putea provoca un dezastru ce i-ar afecta atât pe ucraineni, cât şi Rusia vecină, a avertizat marţi un responsabil ucrainean.

Citește și: Incident nuclear? Românii, îndemnați să-și ia pastile de iod

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării