Sfântul Nicolae de vară: Câți moldoveni își sărbătoresc onomastica
Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae de vară. În această zi este pomenită mutarea moaştelor lui de la Mira la Bari, unde se află şi în prezent.

Cu această ocazie, în toate bisericile din ţară sunt oficiate slujbe, iar în aproximativ 70 de localităţi este celebrat hramul, transmite Știri.md.
Peste 140.000 de moldoveni îşi aniversează astăzi onomastica.
Dintre aceştia, peste 47.000 de bărbaţi poartă numele Nicolae, iar aproximativ 8.000 de femei se numesc Nicoleta.
Sfântul Nicolae s-a născut în a doua jumătate a secolului al III-lea, în familia unor locuitori ai oraşului Patara din provincia Lichia sau Turcia de astăzi.
De la un simplu slujitor al bisericii a ajuns arhiereu, iar apoi a devenit arhiepiscopul unui oraş. El ajuta săracii şi năpăstuiţii şi le dădea aproape toţi banii câştigaţi.
Potrivit tradiţiei, Sfântul Nicolae este cunoscut ca aducător de daruri pentru copii şi drept protector pentru cei nevoiaşi.
Tradiţiile populare spun că Sfântul Nicolae este primul Sfânt după Sfântul Andrei, care aduce zăpada la sfârşit de an şi la început de iarnă.
Biserica creștină îl sărbătoreşte pe Sfântul Nicolae de două ori pe an. În data de 19 decembrie pe stil vechi este sărbătorit Sfântul Nicolae „de iarnă”. Aceasta este ziua trecerii sale la viaţa veşnică.
Iar în 22 mai, este marcat Sfântul Nicolae „de vară”, ziua în care este cinstit actul istoric de transferare a moaştelor sale.