Sezonul nunţilor este în toi: Pentru ce optează mirii în acest an
Sezonul nunților este în toi, iar cei care îşi doresc să aibă o petrecere ca în povești aleg cele mai deosebite locuri din Republica Moldova. De la an la an, tot mai mulţi miri îşi organizează nunta respectând tradițiile şi obiceiurile zonei de care aparțin. Aproape toate restaurantele din Chişinău au agendele pline pentru acest an, iar evenimentele au loc în fiecare zi. Prețul mediu al unui meniu va fi în acest sezon în jur de 1.500 de lei.

Mădălina şi Alexandru sunt împreună de cinci ani, iar acum se pregătesc pentru cel mai important eveniment al vieții lor. Au ales locul și meniul și au trimis invitațiile, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
„Eu mereu le recomand mirilor să se simtă foarte liberi, ușori, să fie fericiţi pentru că este un eveniment unic în viaţa lor şi asta vreau să fac şi eu. Noi ne bazăm pe echipele noastre, prestatorii pe care i-am ales. Suntem convinși că va fi totul bine, perfect”, spune Alexandru Maznic.
„Nouă moldovenilor ne place să avem o masă mare, cu multe bucate, o muzică bună, un spumant gustos. Aşa că părerea mea este că moldovenii într-adevăr investesc în emoţii, în tradiţii şi în evenimente”, spune Mădălina Gîncu.
Organizatorii de evenimente spun că, în acest an, viitorii miri optează pentru ceremonii fără extravaganțe și apelează la echipe de specialiști pentru ca nunta să fie una de neuitat.
„Ce înseamnă organizare până la nuntă, este alegerea tuturor celor care urmează să muncească la acel eveniment... Noi recomandăm, organizatorii. Eu, cel puţin, le recomand. Vin cu nişte sugestii, cu nişte propuneri. Să înţeleg ce s-ar potrivi tipajului lor, ce s-ar potrivi bugetului pe care îl au. După părerea mea, nu există nunţi frumoase sau mai puţin frumoase. Există nunţi personalizate pentru acel cuplu”, susține Nadejda Gogu, organizator de evenimente.
„Neapărat să facă o planificare bună, pentru că planificarea bună asigură liniştea, confortul şi buna desfășurare a evenimentului atunci, în acea zi. Să-şi aleagă prestatorii cu care rezonează, cu care se simt bine, se simt inspiraţi de ei, le simt căldura, le simt încrederea şi simt că, dacă ei vor fi la evenimentul lor, atunci totul va decurge aşa cum sunt așteptările lor. Neapărat în ziua evenimentului să lase lucrurile să curgă, să aibă încredere în echipa pe care o aleg şi să trăiască emoţia momentului”, a spus Doina Gogu, moderator.
Mirii ţin cont şi de câteva dintre tradițiile străvechi şi le includ la nunta lor.
„Păstrăm, de exemplu, colacul miresei. Este una dintre tradiţiile pe care chiar o păstrăm practic la fiecare eveniment. Până şi atunci când avem nunţi combinate, de genul cum recent am avut, mirele din Turcia şi mireasa noastră, moldoveancă, la fel am păstrat colacul miresei, pentru că este interesant şi pentru ei”, a menționat Nadejda Gogu, organizator de evenimente.
Mâncarea este unul dintre elementele esențiale pentru un eveniment de succes. Restaurantele se întrec în preparate cât mai variate, care să satisfacă preferințele tuturor invitaţilor. De la mâncăruri tradiționale până la elemente decorative comestibile, toate sunt prezente la nunţile din Republica Moldova.
„Diaspora optează mai mult pentru bucatele tradiționale, din considerentul că le este dor de bucatele pe care nu le servesc în fiecare zi. Totodată sunt şi clienţi care optează pentru meniuri mai puţin tradiționale, cu mai multe serviri individuale ale bucatelor. Este o tendinţă mai nouă pe piaţă, care ne bucură foarte mult, pentru că nu este o risipă atât de mare a bucatelor”, spune Anna Adașan, administrator restaurant.
În anul 2024, în Republica Moldova s-au înregistrat peste 14.000 de căsătorii, în descreștere cu 6,0% comparativ cu anul anterior.