main logo
1343

Sezonul de vânătoare: Poliția vine cu informații pentru vânători

Poliția Republicii Moldova vine cu informații pentru vânători, odată ce s-a stabilit perioada de vânătoare: 28 noiembrie 2021 - 30 martie 2022.

Sezonul de vânătoare: Poliția vine cu informații pentru vânătoriFoto: Poliția RM

Conform legii, vânătoarea se efectuează în terenurile de vânătoare atribuite Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova, în baza carnetului de vânător cu însemn holografic pentru anul 2021, fișa de recoltare a vânatului și permisul de armă, transmite Știri.md.

Poliția menționează că se interzice vânatul în fondul forestier de stat, ariile naturale protejate de stat și alte zone interzise pentru vânătoare, cât și al speciilor incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova.

Astfel, din 28 noiembrie 2021 până la 15 ianuarie 2022, este deschis sezonul de vânătoare la porumbei (porumbelul gulerat), rațe, lișițe, găinușe de baltă, gâște, fazani, iepuri, vulpi și șacali.

"În timpul vânătorii la păsările acvapalustre, vânătorul trebuie să cunoască și să respecte cu strictețe toate regulile de securitate referitoare la folosirea armelor.

Astfel, în timpul vânatului se permite ca pe un sector de un hectar să vâneze cel mult patru vânători și tragerea numai în păsările care zboară, cu excepția uciderii păsărilor rănite, care au căzut pe apă, dacă în direcția împușcăturii nu se află alte persoane", menționează reprezentanții Poliției.

Totodată, se interzice, pentru a evita accidentele, să se împuște asupra păsării la o distanță mai mare de 35-40 de metri, dacă ea zboară la o înălțime mai mică de 5 metri sau tragerea în pasăre dacă ea se află la o distanță mai mare de 50 de metri de la vânător.

Atenție! La vânătoarea păsărilor acvapalustre arma se va încărca în următoarele cazuri:

- în timpul vânătorii de la picior;

- atunci când vânătorul a ocupat locuri speciale de pândă.

După ce este încărcată, la armă trebuie pusă neapărat piedica de siguranță, iar la armele cu cocoașe acestea trebuie să se afle nearmate.

Se interzice categoric să se încarce arma înainte de timpul indicat pentru începerea vânătorii.

"În acest context, pentru evitarea unor incidente cu aplicarea armelor de foc în timpul vânatului, reamintim amatorilor acestui gen de activitate că arma poate fi purtată numai de către titularul permisului, iar posesorul armei de vânătoare este obligat să asigure integritatea armei.

De asemenea, vânătorii sunt obligați să poarte echipament sau veste de culoare galben-verzuie sau portocalie-intens și le este interzis să tragă din arma încărcată în localități sau în apropierea acestora.

În timpul deplasării cu orice mijloc de transport, arma de vânătoare trebuie descărcată, demontată și pusă în husă, iar în timpul încărcării sau descărcării armei de vânătoare, țevile ei trebuie să fie îndreptate în sus ori spre pământ,  iar după încărcare, arma trebuie pusă la siguranță, dacă este prevăzută cu aceasta.

La trecerea diferitor obstacole (șanțuri, garduri, pâraie etc.), armele trebuie descărcate", mai menționează Poliția.

Totodată, oamenii legii spun că glonțul împușcat din arma de vânătoare cu țeava lisă este periculos până la o distanță de 1.000 m, alicele de lup – până la 600 m, alicele de mărime mijlocie – până la 300 m, iar în timpul împușcăturii adesea alicele se lipesc câteva împreună, zburând la o distanță mult mai mare decât alicele separate.

Subdiviziunile teritoriale ale Poliției vor organiza razii pentru prevenirea și contracararea braconajului, cu ridicarea armelor și munițiilor în cazul depistării încălcărilor ce țin de mânuirea ilegală a acestora.

Potrivit art. 233 din Codul penal al Republicii Moldova, vânatul fără autorizația corespunzătoare, în perioada interzisă sau în locurile interzise, cu unelte și metode nepermise (braconajul), cu folosirea situației de serviciu, dacă acesta a cauzat daune ce depășesc 10.000 de lei, se pedepsește cu amendă în mărime de la 10.000 la 25.000 de lei, cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de până la 3 ani, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 50.000 la 150.000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării