1329
0
Sezonul ambroziei este în toi: Ce efecte negative are asupra sănătății
1329
0

Sfârșitul lunii august este, probabil, cea mai detestată perioadă de către persoanele care dezvoltă alergii la ambrozie.

Anume acum plantele încep să dea în floare, iar polenul lor se răspândește cu ușurință, din cauza vântului. În cel mai bun caz, bolnavii se aleg cu nasul înfundat, dar sunt situații când persoanele pot ajunge și la spital sau chiar să-și piardă viața, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md

Cei care au astfel de plante lângă casă sau pe dealuri sunt obligați de lege să o stârpească, amenzile variind între 600 și 4.500 de lei.

Radu Vrabie a descoperit că este alergic la ambrozie acum trei ani. De atunci, sfârșitul verii și începutul toamnei sunt un adevărat chin pentru el.

„În special luna august, când apare ambrozia, este un fel de perioadă de grație pentru cei care sunt alergici. Probabil cel mai neplăcut sunt ochii. Se inflamează foarte mult. Cea mai comună este problema nazală. Vorbești pe nas. Dar cea mai gravă este imposibilitatea de a respira”, spune Radu Vrabie, un alergic.

Și tratamentul pentru ameliorarea simptomelor îi dă bătăi de cap.

„Spre deosebire de alte țări, nu există niciun program de tratament. Tratamentul este simptomatic. Folosești unele picături pentru ochi și nas care cumva îți ușurează activitatea și aștepți luna noiembrie, zilele cu ploaie ca toată aceasta să finalizeze”, spune alergicul.

Oamenii se plâng că plantele cresc în continuare peste tot și cer soluții de la autorități.

„În sectorul Ciocana al capitalei ambrozia se simte ca la ea acasă. Mai multe plante pot fi observate chiar în curțile blocurilor de locuit. Deși în fiecare an autoritățile dau asigurări că aceasta va fi combătută, problema rămâne nesoluționată”, declară reporterul.

„Cum a fost, așa și a rămas. Mai ales că noi lucrăm în sectorul Ciocana. Acolo planta este peste tot. Ne-am fi dorit ca această problemă să fie rezolvată”.

De partea cealaltă, ministerul Agriculturii a lansat, la începutul verii, o campanie prin care avertizează oamenii despre pericolul ambroziei și îi îndeamnă să o stârpească.

„Pentru o viață liniștită, distrugeți ambrozia fie mecanic, manual sau chimic, începând din luna iunie, înainte de răspândirea polenului”.

Cei care nu respectă legea riscă amenzi între 600 și 4500 de lei. Deocamdată, reprezentanții Inspectoratului General de Poliție nu ne-au răspuns la telefon pentru a ne spune dacă au fost aplicate astfel de amenzi. Între timp, experta în sănătate publică, Luminița Suveică, spune că ambrozia poate provoca diferite complicații.

„Pot fi tot felul de simptome. Strănut, nas înfundat, mâncărime, tuse. La cei cu bronșite cronice pot fi acutizări. La nivelul pielii pot apărea erupții. Cea mai gravă formă este șocul anafilactic. Poate duce până la deces. Apar edeme interne și externe”, a declarat Luminița Suveica, expertă în sănătate publică.

Potrivit expertei, principala măsură de prevenire a alergiei este evitarea locurilor unde știm că putem întâlni aceste plante. De asemenea, ar fi bine să purtăm măști de protecție și să ne spălăm cât mai des pe mâini și pe față.

„Cel mai important este responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Suntem responsabili de locul unde activăm, locuim”, a mai adăugat experta.

Alergicii la ambrozie au creat și un grup online unde-și povestesc experiențele. Tot acolo, a fost elaborată o hartă interactivă cu locurile unde poate fi găsită această plantă. (poza cu harta) Acum o lună, și ministerul Sănătății a emis un ordin prin care îndeamnă autoritățile locale să distrugă ambrozia, mai ales, în spațiile publice.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter