main logo
431

Serviciul Vamal: 39 tentative de trafic ilicit de mărfuri depistate

În perioada 28 ianuarie – 4 februarie 2023, angajații Serviciului Vamal au prevenit 39 tentative de trafic ilicit de mărfuri.

Serviciul Vamal: 39 tentative de trafic ilicit de mărfuri depistate

Într-un comunicat de presă al SV, se menționează că aceste cazuri au fost înregistrate de către inspectorii posturilor vamale Leușeni, Aeroportul Internațional Chișinău, Palanca, Otaci, Criva, Giurgiulești, Sculeni, Costești, Tudora, precum și inspectorii din cadrul postului vamal intern de control Hârbovăț, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

„Inspectorii possturilor vamale au depistat următoarele bunuri nedeclarate în rezultatul controlului vamal: medicamente, echipamente IT, valută, articole din aur, accesorii pentru aparate foto și video, o vioară, borcane vacuum pentru masaj, articole vestimentare și încălțăminte, articole de bijuterii, piese auto uzate, medicamente de uz veterinar, produse cosmetice, țigări, ș.a.”.

În aceeași perioadă ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal au contracarat patru tentative de transportare ilegală a mărfurilor:  articole vestimentare, panouri fotovoltaice, accesorii auto și accesorii IT.

„Concomitent, în perioada de referință la posturile vamale Chișinău 1 (PVI, Industrială), Chișinău 2 (PVI, Cricova), Chișinău 3 (PVI, Petricani), Chișinău 4 (PVI, Poșta), Căușeni (PVI), Bălți (PVI), Orhei (PVI), Briceni (PVI), au fost stabilite 44 încălcări și anume: declararea neautentică a mărfurilor, încălcarea termenului de tranzit, indicarea parțială a mărfurilor în declarația vamală, surplus de marfă stabilit în cadrul controlului fizic, date contradictorii în actele de însoțire a mărfurilor, indicarea greșită a descrierii mărfii, lipsa sigiliului vamal, indicarea eronată a valorii mărfurilor, încălcarea termenului de încheiere a regimului, ș.a.”, mai anunță Serviciul Vamal.

Adițional, funcționarii vamali au identificat:
• 64 mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul țării (180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive).
• 34 cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasat sub regim vamal de admitere temporară.

Pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3 000 la 4 500 lei, cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării