main logo
8364

Șeful SIS: Rusia a cheltuit un miliard de lei pentru a submina alegerile

Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a susținut un briefing de presă pe subiectul securității naționale în contextul războiului hibrid.

Șeful SIS: Rusia a cheltuit un miliard de lei pentru a submina alegerile

Acesta a declarat că principalul pericol vine din Federația Rusă, transmite Știri.md.

Potrivit lui Musteața, instrumentul Rusiei pe teritoriul R. Moldova este Ilan Șor și partidele pe care acesta le gestionează.

Șeful SIS a mai declarat că Rusia a început să amenințe securitatea țării la începutul anului 2022.

„Scopul este de a submina securitatea statului pe etape. Prima etapă a avut loc în mijlocul anului 2022 și s-a manifestat prin atacurile cibernetice, alertele false.

A doua etapă au fost dezordinile în masă. 

Și a treia etapă are loc acum, prin compromiterea proceselor electorale”, a declarat Musteață.

În cele din urmă, șeful SIS a declarat că în R. Moldova au ajuns ilegal, din Federația Rusă, peste un miliard de lei, bani destinați pentru a submina alegerile locale din 5 noiembrie. Mai exact, pentru finanțarea partidelor gestionate de Ilan Șor, dar și pentru coruperea alegătorilor. 

Musteață a mai declarat în cadrul briefingului de presă că din cauza pericolului care vine din parte Rusiei și acțiunilor întreprinse de gruparea criminală Șor, țara riscă să nu aibă ofițeri care să poată asigura ordinea publică, în caz că vor fi mobilizați pentru contracararea coruperii în perioada alegerilor.

Totodată, conform lui, grupul criminal Șor ar acționa de comun cu Vlad Plahotniuc.  

„S-a stabilit că candidații la funcția de primari și consilieri susținuți de partidul Șansa a primit tablete și telefoane care urmau să fie utilizare în campania electorală. Pe cutiile unor tablete și telefoane era prezentabil înscrisul cu localitatea unde urmau să fie repartizate. Suma de bani achitată de către reprezentanții partidului Șansa pentru procurarea tabletelor și telefoanelor mobile la fel nu a fost raportată la CEC. Reieșind din faptul că au fost acumulate probe privind oferire telefoanelor și tabletelor exponenților formațiunii din diferite raioane aceasta controlează existența unui fenomen în care rezultă bănuiala rezonabilă că practic toți 652 de candidați au primit tablete și telefoane, calculul se ridică la cinci milioane de lei”, a menționat Musteața.

SIS a elaborat un raport detaliat cu descrierea și demonstrarea întregului spectru de atacuri asupra Republicii Moldova, amplificat în perioada electorală:

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării