main logo
503

Șeful Serviciului Vamal, întrevedere cu echipa USAID: Ce au discutat

Directorul Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, s-a întâlnit cu echipa Programului Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA) al USAID, condusă de David Anderson. La discuții au participat reprezentanți ai Serviciului Vamal, USAID MISRA, și Dorel Fronea, reprezentant al Misiunii Înalților Consilieri ai Uniunii Europene.

Șeful Serviciului Vamal, întrevedere cu echipa USAID: Ce au discutatFoto: Customs.gov.md

Potrivit Serviciului Vamal, discuțiile au vizat progresul proiectelor USAID MISRA care sprijină modernizarea capacităților operaționale și administrative ale Serviciului Vamal, în contextul aspirațiilor de aderare la UE. S-au abordat inițiativele de digitalizare a proceselor la nivel central și în posturile vamale pentru eficientizarea activității, transmite Știri.md.

În deschiderea întrevederii, Alexandru Iacub a mulțumit echipei USAID pentru sprijinul continuu: „Proiectele desfășurate sub egida USAID MISRA contribuie semnificativ la aplicarea standardelor internaționale, sporind securitatea economică, combaterea traficului ilicit și facilitând comerțul internațional - obiective prioritare pentru noi.”

Echipa USAID a prezentat activitățile în curs și acțiunile viitoare, inclusiv pilotarea „Sistemului de programare a rândurilor electronice la frontieră” (BQS) și echiparea unei Zone de Control Vamal pentru a permite rezervarea timpului de trecere la frontieră, eficientizând astfel fluxul de transport. Un alt subiect cheie a fost maparea proceselor vamale, esențială pentru optimizarea fluxurilor operaționale și conformitatea cu standardele internaționale. 

Echipa a subliniat progresele în implementarea mecanismului de cronometrare a timpului de vămuire (TRS), conform cerințelor Organizației Mondiale a Vămilor, pentru reducerea timpilor de așteptare la frontieră. S-a discutat, de asemenea, digitalizarea procesului de modificare a declarațiilor vamale și achiziționarea unui scanner mobil pentru postul vamal Tudora.

Au fost abordate și aspecte privind modernizarea Centrului de instruire prin digitalizarea formării profesionale și actualizarea modulului „Accounting” pentru gestionarea plăților și garanțiilor vamale.

La final, echipele au stabilit prioritățile pentru realizarea activităților planificate, în termenele stabilite. Alexandru Iacub a reiterat angajamentul pentru extinderea cooperării cu USAID și sprijinul esențial în proiectele comune pentru securizarea frontierelor și facilitarea comerțului.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării