main logo
6160

Șeful Moldovagaz: Imaginați-vă ce șoc va fi dacă am cere majorări de 70%

Prețul la gaz pentru consumatorii finali ar trebui să fie mai mare, spune președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

Șeful Moldovagaz: Imaginați-vă ce șoc va fi dacă am cere majorări de 70%Foto: newsmaker.md

Într-un interviu pentru Newsmaker, noul șef al întreprinderii se declară mirat că, anterior, tarifele au fost micșorate în condițiile unor tendințe negative ale tarifelor. 

Totuși, Ceban spune că deși e nevoie de majorat tarifele, creșterea nu poate fi una bruscă, transmite Știri.md cu referire la Agora.md

Șeful Moldovagaz spune că tariful la gaze naturale, pentru consumatorii finali, trebuie să fie „evident mai mare”.

„Judecați și dvs.: în tarif e inclus prețul de cumpărare de 178$, iar în primul trimestru al lui 2019 prețul era de 235$. Calculați diferența, înmulțiți cu volumele și veți primi devierile financiare. Nu pot să înțeleg logica deciziilor anterioare, când, în condițiile unor devieri financiare, tarifele se micșorau cu 20%. 

Dar dacă acum, în perioada de iarnă, Moldovagaz va cere majorarea tarifului cu 30% sau cu 70%, închipuiți-vă ce șoc vor avea oamenii. Dacă tariful era revizuit la timp, nu am fi avut acum o asemenea situație”, crede Ceban. 

Conducătorul instituției spune că speră, până la finele acestui an, să existe o claritate cu privire la tarife.

„Vom discuta cu ANRE, iar apoi ne vom gândi cum să repartizăm devierile financiare în tarife, pe parcursul a câțiva ani, cum s-a făcut anterior cu Gas Natural Fenosa”, admite Ceban.

Astfel, el a dat asigurări că anul acesta tarifele nu vor crește. „Vă spun chiar mai mult: din contul rezervelor proprii și a reducerii prețului la livrarea gazului, anul viitor vom putea compensa o parte din devierile financiare. E important să nu acumulăm pierderile financiare”, a conchis șeful Moldovagaz.

Amintim că, de la 1 octombrie, Republica Moldova achiziționează gaz rusesc la un preț mai mic cu 15 dolari. Mai exact, câte 220 de dolari pentru mia de metri cubi. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării