main logo
8742

Șeful IP Botanica, care a denunțat mita unui ucrainean, are o nouă funcție în cadrul SPIA

Comisarul-șef Sergiu Rusu a fost numit ieri, 11 iulie, șef adjunct serviciu, șef al Direcției generale anticorupție a Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA).

Sergiu Rusu, care a denunțat mita unui ucrainean, are o nouă funcțieFoto: zdg.md

„Accederea în funcție a domnului Sergiu Rusu este conformă obiectivului SPIA de a consolida capabilitățile efectivului Serviciului cu potențial uman calificat pentru realizarea cu succes a activităților de prevenire și combatere a fenomenului corupției atât în cadrul sistemului Ministerului Afacerilor Interne, cât și la nivel național”, notează într-un comunicat Ministerul de Interne, transmite Știri.md.

„Numirea domnului Sergiu Rusu marchează un pas important în fortificarea sistemului afacerilor interne, având în vedere provocările actuale și necesitatea de a alinia practicile noastre la standardele internaționale. Cu o abordare fermă, domnul Rusu va conduce eforturile de combatere a corupției și de promovare a integrității, contribuind astfel la creșterea încrederii în instituție”, se mai menționează în comunicat.

De menționat că, anterior, Sergiu Rusu a deținut funcția de șef al IP Botanica al IGP, precum și alte funcții în cadrul subdiviziunilor MAI.

Amintim că Sergiu Rusu ar fi cel care a denunțat mita de 20.000 de dolari. Cel puțin asta susțin sursele Pulsmedia.md, care menționează că banii au fost propuși de un ucrainean pentru ca Sergiu Rusu să-i scutească afacerea de eventualele controale efectuate de către instituțiile statului.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, începând cu luna aprilie 2024, un grup de persoane, printre care doi cetățeni ai Ucrainei, a organizat coruperea Inspectoratului de Poliție Botanica, în schimbul oferirii protecției activității ilicite de prestare a serviciilor în domeniul „call-center”.

Astfel, în perioada aprilie-mai, cetățenii Ucrainei au oferit șefului Inspectoratului de Poliție din Capitală mijloace bănești în sumă totală de 20.000 de dolari, fapta infracțională fiind documentată de CNA, IGP și SPIA.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării