15 martie, 09:50
986
1
Șeful CEC explică de ce nu au fost amânate alegerile de la Hâncești
15 martie, 09:50
986
1

Comisia Electorală Centrală (CEC) a oferit detalii privind desfășurarea alegerilor parlamentare noi în circumscripția electorală uninominală nr. 38, municipiul Hâncești.

Foto: știri.md

Într-un briefing de presă, Președintele CEC, Dorin Cimil a declarat că, la ora 07:00, s-au deschis cele 44 de secții de secții de votare organizate pentru desfășurarea scrutinului, transmite Știri.md cu referire la Oficial.md.

„În listele electorale de bază sunt înscriși 61.560 de alegători. Până la această oră au votat peste 3.300 de persoane”, a precizat el.

Dorin Cimil a mai spus că, așa cum a anunțat în seara zilei de ieri, CEC a solicitat opinia autorităților abilitate cu drept decizional referitor la desfășurarea alegerilor de astăzi de la Hâncești: Consiliul Suprem de Securitate, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică și Comisia Situații Excepționale a raionului Hâncești.

„În acest context, am fost informați despre faptul că măsurile impuse de către autorități nu se referă și la organizarea alegerilor, însă impun autorităților publice întreprinderea tuturor măsurilor de prevenție necesare și posibile în vederea neadmiterii răspândirii epidemiei.

Totodată, menționăm că, atât Constituția Republicii Moldova, cât și Legea nr. 212/2004 privind regimul stării de urgență, asediu și de război, indică faptul că restrângerea unor drepturi sau a unor libertăți se face doar în cazul declarării stării de urgență, de asediu sau de război prin hotărâre de Parlament, iar legislația electorală prevede că procesul de votare se suspendă în cazurile de dezordine în masă, calamități naturale, de alte circumstanțe neprevăzute, care îi pun pe alegători în pericol sau fac imposibilă efectuarea votării.

În contextul în care Parlamentul, la ziua de astăzi, nu a declarat una dintre stările de urgență menționate mai sus, autoritățile electorale vor depune toate eforturile pentru a asigura condiții de maximă securitate în vederea desfășurării alegerilor de astăzi, cu realizarea tuturor măsurilor recomandate de specialiști pentru combaterea răspândirii virusului”, a mai spus Cimil.

În context, reprezentanții CEC au chemat societatea la calm, toleranță și cooperare, astfel încât alegerile parlamentare noi în circumscripția electorală uninominală nr. 38, municipiul Hâncești, să se desfășoare în condiții legale și de maximă siguranță pentru toți participanții la proces.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter