main logo
7531

Șeful ANSP: 60 de angajați ai sistemului medical, infectați cu COVID-19

Din cele 263 de persoane confirmate cu COVID-19 în R. Moldova, 60 sunt angajați ai sistemului medical, atât din sistemul public, cât și cel privat.

Șeful ANSP: 60 de angajați ai sistemului medical, infectați cu COVID-19Foto: știri.md

Anunțul a fost făcut de către Nicolae Furtună, directorului Agenției Naționale de Sănătate Publică, în cadrul briefingului matinal, transmite Știri.md.

Potrivit lui, este vorba despre medici, paramedici, asistenți medicali, felceri, infirmiere, brancardieri și șoferi.

Totodată, șeful ANSP a ținut să specifice și care sunt căile de infectare ale acestor. Astfel:

- 9 cazuri, adică 4 medici, 3 asistente și 2 infirmiere s-au infectat nemijlocit după oferirea asistenței medicale pacienților infectați;

- 4 cazuri pe cale habituală sau domestică, adică angajatul medical infectat a transmis infecția acasă altor membri ai familiei;

- la 21 de cazuri nu a putut fi stabilită exact calea de transmitere;

- 26 de cazuri sunt transmise prin calea comunitară, adică din stradă sau prin contact întâmplător cu alte persoane infectate.

De asemenea, Nicolae Furtună a menționat că medicii au cea mai mare șansă de infectare cu COVID-19. El s-a referit nu doar la medicii moldoveni, dar și la cei de peste hotare.

"Lucrătorii medicali sunt un segment specific în tot ce se numește COVID-19 și riscul de infectare a dânșilor este de câteva ori mai mare decât a populației generale.

1. Omul fiind medic, este parte a societății noastre în care mișună COVID-19;

2. Riscul este faptul că el se deplasează la serviciu zilnic ținând cont de obligațiunile sale;

3. El contactează cu prima linie, cu pacientul posibil infectat sau deja infectat", a adăugat Nicolae Furtună.

Știri.md amintește că în Republica Moldova, la ora actuală, sunt înregistrate 263 de persoane testate pozitiv cu COVID-19.

Potrivit datelor oficiale, până în prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate două decese din cauza COVID-19, iar mai mulți pacienți infectați s-au vindecat.

Știri.md reamintește că, pe 17 martie, Parlamentul de la Chișinău a declarat stare de urgență națională în legătură cu situația epidemiologică, până la data de 15 mai.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării