main logo
1809

Șefa Direcției Educație din raionul Edineț, criticată de profesori și părinți

Șefa Direcției Educație din raionul Edineț ar concedia directorii de școală după bunul plac. Cel puțin asta susțin profesorii instituțiilor de învățământ care au rămas fără manageri la inițiativa Marianei Odobescu.

Șefa Direcției Educație din raionul Edineț, criticată de profesori

Astăzi, problema a fost discutată de secretarul de stat, Adriana Cazacu-Țigaie, care a întreprins o vizită de lucru în raionul Edineț, după ce a primit mai multe plângeri. La Hlinaia, oaspeții au fost întâmpinați cu proteste, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.

„Nouă nu ne trebuie un director mai bun, pe noi ne aranjează acesta. Noi avem copii în școală. Doamna Odobescu nu vă râdeți, dar așa și a fost. Pe cine vreți dumneavoastră, noi nu vrem.”

Șefa Direcției Educație din Edineț a concediat-o pe Lilia Iurcu pentru că aceasta nu ar fi respectat regimul de temperatură în sălile de clasă, în sezonul rece.

„Acestea sunt niște provocări, mai bine spus. Unele cadre manageriale nu au înțeles încă care este rolul managerului școlar în instituția de învățământ și cu ce ar trebui să se ocupe, care sunt responsabilitățile și obligațiile. Atunci, nu au decât să își caute dreptatea în altă parte”, a declarat  Adriana Obodescu.

Mariana Odobescu le-a promis părinților un director mai bun, doar că localnicii vor ca Lilia Iurcu să fie repusă în funcție.

„Iată, întrebați-o pe doamna Mariana, din noiembrie s-a aflat că le este frig. Niciodată n-a fost în instituție, a fost chemată, „nu vin, ce eu le sunt o puștoaică”? Ne-am dus noi iată așa zâmbind, nici n-a vrut să ne asculte. Au fost profesorii, fix așa. Dumneaei ce măsuri a luat?”, au spus părinții.

Fosta directoare a gimnaziului din satul Hlinaia spune că, de fapt, demisia sa ar fi pornit de la faptul a refuzat să facă politică. Acum, Lilia Iurcu își va căuta dreptatea în instanța de judecată, deși știe că Mariana Odobescu ar avea o „armată” de avocați.

„Sunt concediată, dar cred că pe nedrept, pentru că problema frigului în școală e veche de zeci de ani.  Doamnei Odobescu îi este comod să mergem în instanță pentru că ședințele durează.  Cred că e un joc politic. Am devenit incomodă”, a zis Lilia Iurcu.

Profesorii din Hlinaia sunt de partea directoarei demise și speră că vizita de astăzi în teritoriu va face lumină în acest caz.

„În nicio țară civilizată nu se fac așa presiuni și intimidări. Profesorul vine la școală pentru a petrece orele, iar șefii sunt pentru a ne ajuta, dar nu a ne împiedica. Ar fi bine ca acest ordin să fie retras din instanță. Oricine poate greși. Credem că Mariana Odobescu s-a grăbit și sperăm la un final în favoare noastră după cele auzite astăzi”, a spus Olesea Ciobanu.

„Direcția de Învățământ a mai fost la noi în școală. La noi mereu a fost iarna frig. Demisia nu este rezolvarea problemei, dar instalarea unui sistem eficient de încălzire”, a menționat Ana Ciumac.

Chiar și primarul satului Hlinaia vrea ca Lilia Iurcu să revină în funcția de director.

„Pot să spun că este o directoare care s-a străduit, a vrut să facă multe pentru localitatea noastră. Au fost multe întrebări care le-am rezolvat împreună. Eu sper să nu fie emis ordinul, iar dumneaei să nu mai fie demisă”, a spus primarul.

Secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Adriana Cazacu-Țigaie, a declarat că în acest caz se acționează conform legii.

„Noi am răspuns tuturor petițiilor respective, am făcut recomandări metodologice atât organului de specialitate în domeniul învățământului, cât și colegilor, dar noi reacționăm în conformitate cu legea. Facem tot ce ne permite legea, ulterior, după cum am și menționat, sunt organele abilitate, competente să se expună pe marginea acestor cazuri”, a afirmat Adriana Cazacu-Țigaie.

Nemulțumiți de deciziile șefei Direcției Educație sunt și profesorii, dar și părinții elevilor care frecventează Liceul Teoretic „Pan Halippa” din municipiul Edineț. Și acolo, Mariana Odobescu l-a scos din funcție pe fostul director al instituției, care, la fel, își caută dreptatea în instanțele de judecată.

„Un apel public deschis vrem să facem către instituțiile competente din teritoriu, Consiliul Raional, Direcția Educației, Judecătoria, Ministerul Educației, Ministerul Justiției, să se autosesizeze. Nu este omenește și nu este corect ca un pedagog remarcabil, un manager de instituție, să-și încheie cariera în instanțele de judecată”, a spus Mirabela Ursachi.

Amintim că, astăzi, Secretarul de Stat al Ministerului Educației și Cercetării s-a întâlnit cu mai mulți directori de școli și grădinițe. Aceștia s-au plâns de lipsa cadrelor didactice, condiții proaste de muncă și bugete mici.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării