main logo
1289

Șefa Apă-Canal acuză guvernarea că induce în eroare cetățenii: Minciuni

Şefa „Apă-Canal”, Irina Gutnic, a venit la ședința CMC cu explicaţii pe marginea mai multor acuzații ale consilierilor PAS.

Șefa Apă-Canal acuză guvernarea că induce în eroare cetățenii: Minciuni

Aceasta susține că reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate, cu „fața inocentă”, induc în eroare cetățenii și „tirajează minciuni” despre situația de la „Apă-Canal” și că aceasta ar fi comis infracțiuni pe când era șefă la ANSC. „Sunt niște minciuni. Aberațiile celor de la PAS au fost respinse chiar de organele de drept, controlate tot de ei”, a declarat Gutnic, în cadrul ședinței de astăzi, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.info.

„Privind aberațiile că am fost dată afară din ANSC pentru acte de corupție. Au trimis pe urmele mele organele de drept, care fiind controlate tot de ei, au constatat că nu se întrunesc elemente ale unei infracțiuni, iar mijloacele financiare din cadrul ANSC au fost gestionate eficient si eficace.

Următorul document, care demonstrează, la fel, o constatare a Poliției că motivul invocat pentru demisia mea din funcție, pentru că am falsificat un certificat de concediu medical, fapt care nu a fost confirmat de organele de drept”, a declarat Gutnic.

Totodată, în susținerea Irinei Gutnic, pe marginea acuzațiilor PAS, a venit primarul Capitalei, Ion Ceban. Edilul susține că „minciunile și discreditările celor de la PAS nu au limite”. „Așa cum a declarat colega mea, prostiile îndrugate de cei de la PAS sunt respinse chiar de structurile Procuraturii și Poliției, controlate tot de ei.

Organele abilitate au constatat, de exemplu, că atunci când se afla la ANSC, Irina Gutnic a gestionat eficient sursele financiare, contrar aberațiilor PAS-ului care insista că ar exista elementele unei infracțiuni.

PAS continuă să tirajeze minciuni și nu are curajul să-și recunoască erorile și prostiile, așa cum au invocat în cazul celor 40 de telefoane mobile iPhone 14 oferite „Apă-Canal”.

Irina Gutnic a precizat repetat că dispozitivele au fost transmise cu titlu gratuit întreprinderii și au fost oferite controlorilor. „Apă-Canal” nu a achitat niciun leu în acest sens.

Electoratul începe deja să vă taxeze pentru fățărnicia de care dați dovadă”, a scris Ceban pe rețelele sociale.

Primarul Capitalei, Ion Ceban, susține că datoriile la „Apă-Canal” s-au acumulat în ultimele două luni din cauza scumpirilor. „Până în noiembrie 2022 am făcut față, dar Primăria a achitat creditele pe care le-au luat precedentele guvernări”, a declarat Ceban.

Deconectările de energie electrică anunțate la SA „Apă-Canal Chișinău” au fost amânate până la 1 februarie. Decizia respectivă a fost luată în urma asigurărilor oferite de reprezentanții din cadrul Primăriei Chișinău, responsabili de domeniul serviciilor comunale, potrivit cărora sunt depuse eforturi considerabile pentru identificarea soluțiilor de plată a energiei electrice consumate de către SA „Apă-Canal Chișinău”.

Prim-ministra Natalia Gavrilița susține că a aflat cu îngrijorare despre riscul ca Chișinăul să rămână fără apă. „Municipalitatea trebuie să îşi asume problemele cetățenilor, să găsească soluții la aceste probleme şi nu să caute pe seama cui să pună propriile eşecuri”, a declarat Gavrilița.

Primarul Capitalei, Ion Ceban, susține că furnizorul de energie electrică a deconectat opt puncte ale „Apă-Canal Chișinău”. „Scopul guvernării PAS este să lase Chișinăul fără apă, să întoarcă mirosul neplăcut în Capitală, să facă de vină în toate Primăria și să falimenteze „Apă-Canal””, a declarat Ion Ceban.

Primarul Capitalei, Ion Ceban, susține că riscul ca orașul să rămână fără apă este foarte mare în continuare, iar din cauza că au fost tergiversate procesele la maximum pentru a nu ajusta costul la serviciile de apă și canalizare și faptul că scumpirile la toate restul serviciilor se țineau lanț, „Apă-Canal” a acumulat datorii la energia electrică. „Compania „Premier Energy” deja a deconectat unele obiective ale întreprinderii. Pentru două luni, suma datoriei este de 78 de milioane de lei pentru energia electrică. Întreprinderea „Apă-Canal” nu are acești bani în cont, dar achită eșalonat după posibilitate. Primăria Chișinău și așa a achitat pentru anul 2022 datoria de la „Apă-Canal” în sumă de 130 de milioane de lei, obligațiunile creditare pe care le-a acumulat din anii 2015”, spune primarul.

ANRE a ajustat tarifele pentru consumatorii S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru anul 2023. Consumatorii casnici vor achita un tarif în mărime de 15,30 lei/m3 (+4,61 lei/m3 față de tariful în vigoare).

În luna februarie, Parlamentul a revocat-o înainte de termen pe Irina Gutnic din funcția de consilier, director general adjunct al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC).

Șefa adjunctă a ANSC, demisă de Parlament, a negat acuzațiile în adresa sa. Gutnic a spus că „are loc subordonarea instituțiilor statului unui grup de persoane, fapt tolerat de actuala guvernare, iar persoanele incomode sunt demise ilegal din funcții”.

Ulterior, Irina Gutnic a fost numită director general la „Apă-Canal”.

În perioada 2003-2006, Gutnic a activat la Ministerul Muncii ca specialist principal în cadrul Direcției raporturi de muncă. Ulterior, aceasta a lucrat în cadrul Ministerului Economiei. Din 2014 până în 2017, ea a activat în cadrul Curții de Conturi, iar din iulie 2017 a fost numită în funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor - director general adjunct al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării