main logo
1188

Șef de secție la ANSP: Riscul infectării va persista și după vaccinare

Deși Ministerul Sănătății a anunțat că din februarie va începe vaccinarea populației împotriva COVID-19, până la această oră nu se știe nici când va ajunge vaccinul în Moldova, nici cu ce preparat vor fi imunizați moldovenii.

Șef de secție la ANSP: Riscul infectării va persista și după vaccinare

Se știe însă că vaccinul nu va proteja sută la sută de COVID toate persoanele care și-l vor administra. Așa că riscul infectării va persista chiar și după administrarea serului în două doze, susțin specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, transmite Știri.md cu referire la Jurnal.md.

„Imunitatea protectivă apare aproximativ după doza a doua. Adică, dacă astăzi v-ați vaccinat și ați primit prima doză, asta nu înseamnă că sunteți protejat”, afirmă Anatolie Melnic, șef de Secție la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Specialiștii presupun că, odatată administrat, vaccinul va oferi protecție împotriva COVID-19 până la doi ani. Presupun, dar nu sunt siguri de asta. În plus, 10 la sută din cei vaccinați vor rămâne neprotejați.

„Vaccinul are capacitate de protecție de 90%, iar 10% din cei vaccinați nu reacționează la vaccin și rămân neprotejați. Noi nu vom ști care vor fi cele 10%. Voi trebuie să înțelegeți că posibilitățile sistemului de sănătate și fizice și financiare sunt limitate. Noi nu putem testa peste 40 de zile toate persoanele vaccinate dacă au titru de anticorpi”, afirmă specialistul.

Cei trecuți deja prin COVID de asemenea trebuie să se vaccineze, mai spun medicii.

Interviul integral cu Anatolie Melnic, șef de Secție la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, îl puteți urmări sâmbătă, începând cu ora 19:00, la Jurnalul Săptămânii, la Jurnal TV.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării