25 septembrie, 15:00
699
2
Ședință la Guvern: Decizii luate în urma incendiului de la Filarmonică
25 septembrie, 15:00
699
2

Măsurile necesare de întreprins în vederea înlăturării consecințelor incendiului devastator care a distrus clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” au fost discutate azi la Guvern.

Foto: gov.md

În cadrul ședinței prezidate de Ion Chicu, șeful IGSU, Mihail Harabagiu a informat premierul că incendiul a fost lichidat în totalitate, însă la moment se iau măsuri de înlăturare a pericolului existent prin evacuarea bunurilor rămase, a documentelor contabile și colecției din bibliotecă, transmite Știri.md

Totodată, în următoarele zile urmează să fie efectuată expertiza tehnică a pereților clădirii, iar în dependență de rezultate, se va decide asupra următoarelor scenarii: demolare sau restabilire a edificiului. În cazul deciziei de demolare completă, aceasta va fi efectuată până la iarnă.

De asemenea, la ședință s-a discutat despre asigurarea activității de mai departe a colectivului artistic al Filarmonicii. 

Astfel, a fost identificat un sediu temporar pentru angajații instituției culturale, care dispune și de o sală pentru repetiții. În caz de necesitate, va fi analizată opțiunea desfășurării pregătirilor pentru concerte în una din sălile Palatului Republicii.

Ministerul Educației Culturii și Cercetării va lansa în scurt timp un amplu proces de consultări cu societatea privind viitorul proiect al Filarmonicii Naționale. În urma consultărilor, se va anunța concursul pentru elaborarea proiectului tehnic al noului obiectiv cultural și vor fi demarcate lucrările de construcție.  

În context, premierul a menționat că Guvernul va aloca resursele necesare pentru înlăturarea consecințelor acestei tragedii.

„Un asemenea edificiu este greu de restabilit doar din bani publici, dar cetățenii Republicii Moldova trebuie să-și recapete Filarmonica. Vom aloca mijloace financiare pentru înlăturarea tuturor consecințelor acestei tragedii. Mă bucură solidaritatea, sprijinul și încurajarea din partea cetățenilor noștri, a partenerilor externi, iar în aceste clipe trebuie să rămânem consolidați pentru o cauză nobilă”, a precizat Chicu.

În acest sens, a fost deschis un cont bancar pentru transferul mijloacelor băneşti sub formă de donație pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”:

1. În lei moldoveneşti

Beneficiar: Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova – Trezoreria  de Stat

IBAN: MD09TRPAAA144111A01344PY

Codul fiscal al beneficiarului: 1006601000037

Banca beneficiarului: Ministerul Finanțelor Trezoreria  de Stat

Codul băncii: TREZMD2X

Destinaţia plăţii: Donații  pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale S.Lunchevici

2. În dolari SUA (USD)

Beneficiar: Ministerul Finanţelor – Trezoreria de Stat

IBAN: MD44NBPAAP144121A01344PY

Codul fiscal al beneficiarului: 1006601000037

Banca beneficiarului: Banca Naţională a Moldovei

SWIFT: NBMDMD2X

Contul corespondent al BNM: Federal Rezerve Bank of New York, NY, SWIFT: FRNYUS33, account no. 021087125

Destinaţia plăţii: Donații  pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale S.Lunchevici

3. În EURO (EUR)

Beneficiar: Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova – Trezoreria de Stat

IBAN: MD51NBPBBP144121A01344PY

Codul fiscal al beneficiarului: 1006601000037

Banca beneficiarului: Banca Naționala a Moldovei

SWIFT: NBMDMD2X

Contul corespondent al BNM: De Nederlandsche Bank N. V., Amsterdam, SWIFT: FLORNL2A, IBAN NL90FLOR0600126226, account no.060.01.26.226

Destinaţia plăţii: Donații pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale S.Lunchevici

Știri.md amintește că ieri, 24 septembrie, pompierii au fost alertați pentru a lichida incendiul de la Filarmonica Națională. Apelul la Serviciul 112 a fost înregistrat la ora 12:00.

La fața locului au luptat 10 echipaje, iar incendiu a fost localizat în totalitatea abia a doua zi la ora 10:05.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter