main logo
1782

Secretul longevității. Zece alimente care sunt adevărate bombe de sănătate

Pentru a avea o viață mai lungă și sănătoasă, experții recomandă să consumăm alimente cât mai naturale: cereale integrale, legume, fructe, pește, ouă și nuci, și să evităm alimentele ultraprocesate, cum ar fi pâinea albă sau produsele bogate în zahăr.

Secretul longevității. 10 alimente care sunt adevărate bombe de sănătateFoto: Freepik.com

„Dacă vrei să trăiești mai mult, îmbunătățește-ți alimentația și începe să-ți miști mai mult corpul”, a declarat medicul Linda Shiue, director al departamentului de medicină culinară și a stilului de viață din cadrul Kaiser Permanente din San Francisco, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro

Toate legumele sunt bogate în nutrienți, însă legumele crucifere, precum broccoli, kale, varza de Bruxelles și varza obișnuită, sunt adevărate „bombe” de sănătate care pot contribui la prelungirea vieții, explică, pentru aceeași publicație, medicul Mark Hyman, director al unui centru de sănătate din Massachusetts.

„Nu există, cu adevărat, o limită superioară pentru consumul de legume crucifere, dar o regulă bună este să acoperi cam trei sferturi din farfurie cu ele”, a completet Hyman.

Cu ajutorul experților în longevitate, Huffington Post a realizat un top al celor mai bune alimente care pot fi consumate de cei care își doresc o viață îndelungată și sănătoasă.

Verdețurile cu frunze închise la culoare, importante pentru o viață lungă

Verdețurile cu frunze închise la culoare fac parte din familia legumelor crucifere, însă unii experți în longevitate le consideră deosebit de importante pentru o viață lungă. Asta pentru că sunt bogate în fibre și în compuși vegetali precum folatul, esențial pentru sănătatea inimii, a explicat Linda Shiue.

Peștele gras scade riscul de infarct

Peștele gras, precum somonul sălbatic, sardinele, anșoa, heringul și macroul, reprezintă surse de calitate de proteine și acizi grași omega-3 esențiali, care protejează împotriva inflamației. „Consumul de somon de două ori pe săptămână este suficient pentru a reduce riscul de infarct, aritmii, accident vascular cerebral, hipertensiune și trigliceride crescute”, arată Mark Hyman.

Cerealele integrale reduc colesterolul

Potrivit medicului Linda Shiue, cerealele integrale pot contribui la o viață mai lungă în mai multe moduri. Ele reduc colesterolul „rău”, trigliceridele și tensiunea arterială. De asemenea, ele pot reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, diabetului de tip 2, sindromului metabolic și a anumitor forme de cancer.

Uleiul de măsline extravirgin, bogat în grăsimi sănătoase

Uleiul de măsline extravirgin este bogat în grăsimi mononesaturate sănătoase, antioxidanți și polifenoli, precum oleuropeina, benefică pentru cei care își doresc o viață lungă, datorită proprietăților sale anticancerigene, antiinflamatoare, cardioprotectoare și neuroprotectoare.

„Doar o jumătate de linguriță pe zi de ulei de măsline extravirgin poate reduce semnificativ riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare, a bolilor neurodegenerative, a afecțiunilor respiratorii și a cancerului”, a spus Mark Hyman.

Fructele de pădure nu cresc glicemia rapid

Fructele de pădure nu provoacă creșteri bruște ale glicemiei. Au o încărcătură glicemică scăzută, ceea ce înseamnă că nu duc la creșteri mari ale nivelului de zahăr în sânge, un aspect important pentru prevenirea diabetului, arată specialiștii, citați de publicația americană, De asemenea, fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți, care ajută la repararea celulelor, inclusiv a celor din inimă.

Alimentele fermentate conțin bacterii benefice

Varza murată și alte alimente fermentate sunt surse bune de „bacterii benefice” care ajută la menținerea unui intestin sănătos. Acestea sunt tipuri de microorganisme care pot stimula răspunsul imun, pot reduce inflamația și pot crește diversitatea florei intestinale, contribuind astfel la susținerea unei vieți lungi. Medicul Mark Hyman recomandă oamenilor să înceapă cu o porție de alimente fermentate pe zi și să le introducă treptat în alimentația lor.

Nucile și semințele conțin grăsimi benefice

Nucile și semințele sunt bogate în proteine și fibre, a explicat medicul new-yorkez Florence Comite, expertă în longevitate. Migdalele, nucile braziliene, semințele de floarea-soarelui, semințele de dovleac, caju și nucile obișnuite sunt toate alegeri excelente care pot ajuta la reducerea grăsimii viscerale și la îmbunătățirea sensibilității la insulină. „Nucile sunt printre preferatele mele, deoarece sunt o bună sursă de acizi grași omega-3 de origine vegetală — aceleași grăsimi benefice pentru inimă pe care le obții din peștele gras”, susține specialista.

Iaurt simplu reduce stresul și îmbunătățește somnul

Pentru o viață mai lungă, experta în nutriție recomandă consumul de iaurt simplu, fără zahăr adăugat, deoarece este bogat în proteine, calciu și magneziu. De asemenea, conține acid gamma-aminobutiric (GABA), „un neurotransmițător care relaxează corpul, reduce stresul și îmbunătățește somnul”, a adăugat ea. Comite preferă în mod special iaurtul grecesc, pentru că are un conținut mai ridicat de GABA decât alte tipuri de iaurt.

Ciocolata neagră, bună pentru sănătatea creierului

Ciocolata neagră este asociată cu un risc redus de infarct, accident vascular cerebral și diabet, datorită conținutului ridicat de polifenoli și flavonoide cu efect antioxidant. „Ciocolata neagră are mai mulți antioxidanți decât afinele, un alt superaliment pentru longevitate”, a declarat Florence Comite. Este benefică și pentru sănătatea creierului. Comite recomandă ciocolata cu un conținut de cacao de cel puțin 75 la sută.

Leguminoase - sursă de proteine și vegetale

Leguminoasele, cum ar fi lintea, mazărea, năutul și arahidele, sunt o sursă excelentă de proteine vegetale și fibre, a afirmat medicul Linda Shiue. Potrivit specialistei, ele pot stabiliza nivelul glicemiei și pot reduce colesterolul și ajută la reglarea tranzitului intestinal.

Roșii, bogate în antioxidanți

Roșiile conțin licopen, un antioxidant important pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, potrivit aceluiași medic. Ele sunt bogate în vitamina C, esențială pentru imunitate și pentru vindecarea rănilor.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării