main logo
721

Secretarul de stat al MAI, în vizită la frontiera de nord a țării

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Mariana Lucrețeanu, și Ruslan Galușca, șeful Poliției de Frontieră, au întreprins o vizită de inspectare în cadrul Direcției regionale Nord, la sediul Sectorului Poliției de Frontieră „Otaci”, unde au desfășurat un șir de activități pe data de 8 octombrie curent.

Secretarul de stat al MAI, în vizită la frontiera de nord a țăriiFoto: Border.gov.md

Potrivit Poliției de Frontieră, șeful Direcției regionale Nord a Poliției de Frontieră, Ion Cazacu a prezentat raportul despre măsurile de eficientizare a trecerii frontierei de stat cu Ucraina în maximă siguranță și confort pentru cetățeni, precum și măsurile întreprinse în vederea combaterii infracționalității transfrontaliere și asigurării integrității în rândul ofițerilor Poliţiei de Frontieră a Republicii Moldova, transmite Știri.md. 

Aspectele esențiale care au marcat evenimentul au constat în familiarizarea cu obiectivele strategice ale instituției, la frontiera terestră și feroviară. 

Discuțiile au abordat mai multe aspecte ce vizează îmbunătățirea condițiilor de activitate pentru polițiștii de frontieră, prin modernizarea sediului Sectorului Poliției de Frontieră „Otaci”, în cadrul proiectului de asistență externă: „Sprijinirea protecției, tranzitului, întoarcerii voluntare și informate și a reintegrării cetățenilor Parteneriatului Estic și resortisanților țărilor terțe afectați de conflictul din Ucraina”, finanțat de DG NEAR.

Acest proiect, inițiat de Uniunea Europeană, în contextul crizei din Ucraina, are ca obiectiv principal sprijinirea gestionării eficiente a frontierelor și migrației în urma afluxului masiv de refugiați în Republica Moldova. Prin îmbunătățirea infrastructurii și sporirea mobilității, proiectul prevede dotarea cu vehicule de patrulare și sisteme fixe de supraveghere, precum și modernizarea facilităților existente, ceea ce va conduce la o eficiență sporită în operațiunile de control și supraveghere a frontierei.

Ulterior, echipa managerială a MAI și IGPF a discutat cu efectivul SPF Otaci, problemele, lacunele, subiectele sensibile, riscurile şi au fost propuse soluții pentru depășirea acestora.

Aflat la Nord, șeful IGPF, Ruslan Galușca a fost prezent și la Ședința de bilanț a primelor nouă luni ale anului curent. 

În debutul ședinței s-au trecut în revistă realizările lunilor ianuarie-septembrie 2024, succesele obținute, unele probleme apărute, precum și s-au schițat câteva din sarcinile principale pentru trimestru IV, anul curent. 

La final de raport, conducerea Direcției a punctat cele mai importante aspecte ale activității anului precedent, analizând reușitele și indicând sarcinile prioritare pentru finalul de an curent.

În final, Secretara de Stat a MAI, Mariana Lucrețeanu, în comun cu șeful IGPF, Ruslan Galușca au mulțumit colegilor pentru dedicaţie și serviciu responsabil de care dau dovadă, cu nominalizarea: „Sunt recunoscător polițiștilor de frontieră care indiferent de situația din regiune sunt la datorie zi de zi, iar prin atitudinea lor atentă în timpul executării servciului la frontieră demonstrează continuu devotament și abnegație în executarea misiunilor de serviciu.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării