main logo
449

Secretar general al MAIA: Fermele de familie sunt soluția de viitor în sate

Fermele de familie sunt cheia viitorului satelor, ele pot menține comunitățile rurale, creează locuri de muncă și oferă surse stabile de venit pentru localnici, a declarat secretarul general al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Sergiu Gherciu, întru-un interviu acordat Agenției de presă IPN.

Secretar al MAIA: Fermele de familie sunt soluția de viitor în sateFoto: IPN

Demnitarul a accentuat că agricultura de familie este o prioritate pentru Ministerul Agriculturii, de aceea atât Legea privind subvenționarea în agricultură, cât și actele normative subsecvente sunt concepute în mare parte pentru a sprijini fermierii mici și mijlocii, transmite Știri.md cu referire la IPN.

De asemenea, politicile de subvenționare sunt orientate spre susținerea fermelor de familie și încurajarea diversificării activităților rurale.

„Sprijinim micile vinării să dezvolte activități turistice sau servicii Horeca, care se îmbină foarte bine cu sectorul vitivinicol. Aceste inițiative sunt susținute prin Fondul Național pentru Dezvoltarea Agriculturii și Mediului Rural, dar și prin alte programe, inclusiv cele implementate prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) și al altor ministere”, a exemplificat secretarul MAIA.

Secretarul general al Ministerului Agriculturii a comunicat că un exemplu de succes în sprijinirea comunităților rurale este programul LEADER, implementat prin Grupurile de Acțiune Locală (GAL). Acestea reunesc autorități publice, mediul de afaceri și societatea civilă pentru a dezvolta strategii locale de dezvoltare rurală. „În prezent, acoperim peste 51% din teritoriul țării cu aceste grupuri, iar Uniunea Europeană a remarcat în repetate rânduri că Moldova este un exemplu de bună practică în afara spațiului comunitar”, a spus demnitarul.

Sergiu Gherciu a evidențiat, de asemenea, unele provocări cu care se confruntă fermierii mici, precum cele legate de comercializare, capacitatea redusă de producție și livrare constantă.

„Marii retaileri ne spun adesea că fermierii mici nu pot furniza cantitățile necesare și nu pot respecta termenele impuse de rețelele comerciale. Din acest motiv, încurajăm formarea de cooperative, care să permită fermierilor mici să își unească forțele, să producă la un standard unitar, într-o cantitate suficientă pentru a satisface cererea pieței”, a precfizat Sergiu Gherciu.

Secretarul general al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a reiterat că formarea de grupuri de producători și cooperarea sunt soluțiile durabile pentru ca micii fermieri să se afirme pe piață.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării