main logo
943

Se trezesc cu noaptea în cap pentru a putea cumpăra pâine de 3 lei

În rând după pâinea… săracilor. Zilnic, zeci de oameni, majoritatea pensionari, fac coadă la magazinele combinatului Franzeluța pentru a putea cumpăra așa zisa pâine socială, de trei lei.

Se trezesc cu noaptea în cap pentru a putea cumpăra pâine de 3 leiColaj: Știri.md

Cozi după „pâinea sărăciei”. Zeci de oameni fac zilnic cozi după pâinea socială, de la 6 dimineață


Rândurile se formează de la ora șase dimineața, iar în mai puțin de jumătate de oră toată pâinea este vândută, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

Oamenii spun că sunt nevoiți să o cumpere din cauza sărăciei, pentru că nu le ajung bani pentru o franzelă mai scumpă.

„Cumpărăm că e mai ieftină, e mai ieftină, de aceea și cumpărăm. Cumpăr vreo 3-4 pâini și o pun în frigider și mănânc mai mult timp îmi ajunge. Ne-au adus la culmea sărăciei”, spun oamenii.

Deși magazinul își deschide ușa la ora 7 dimineața, în fața celor două magazine Franzeluța de pe strada Armenească cozile se formează cu o oră înainte. Să cumpere pâine de trei lei, aici vin nu doar locuitorii capitalei ci și cei din satele din apropiere. Nina, locuitoare din Ghidighici, era prima la ușa magazinului, încă de la ora 6. Ea spune că, dacă vii mai târziu, pâine poate să nu-ți ajungă: „Mi s-a întâmplat că am venit după șapte și nu era pâine”.

Femeia spune că nu vine prea des, dar dacă ajunge să treacă pe aici, cumpără mai mult ca să-i ajungă pentru câteva zile: „Când vin la oraș mai trec pe aici și iau de trei lei și o pun în congelator și îngheață și când o termin pe una, scot alta. Câte cinci, câte șase iau mai mult nu iau”.

Alții caută pâinea socială practic în fiecare zi. Motivul este unul –  sărăcia.

„Vin când de două ori pe săptămâna, când de trei ori pe săptămână. Salariul, pensia e mică și nu-mi ajunge să cumpăr pâine mai scumpă și vin când de două, când de trei ori pe săptămână. Cumpăr vreo 3-4 pâini și o pun în frigider și mănânc mai mult timp îmi ajunge”, spune o femeie.

„Veniți la ora 7, să vedeți câtă lume va fi aici și acolo în deal. Lasă să ridice pensia mai mult și o să fie normal. Și la toate franzeluțele se adună numai pensionari numai și cumpără, că ei la țară tare greu trăiesc. – Dumneavoastră de obicei câte pâini cumpărați? – Cinci îmi cumpăr pentru că mai multe nu dau. Eu chiar o pun în beci că eu sunt la țară la pământ și o pun în beci și ea ține. Nu se mucegăiește, e foarte bună pâine”, spune o altă femeie care aștepta în rând.

„După bani, mâncăm și pâine, că dacă ar fi, am mânca și asta, mâncăm și noi după bani. Când avem bani, mâncăm mai bunișor”, ne-a spus o altă femeie care stătea la coadă.

Unii cumpărători povestesc că de multe ori pâinea nu este chiar bună, însă nu au încotro.

„Câteodată mai lasă și calitatea de dorit, câteodată nu-i chiar calitativă așa că puteți să le faceți observație. 00:26-00:33 Cumpărăm că e mai ieftină, e mai ieftină, de aceea și cumpărăm”.

„Știți cum se spune, pâinea care se usucă ei o reciclează, dar măcar de acesta să fie. Este o pâine bună, la banii noștri. Cum este pensia, așa e și viața. Eu am 80 de ani și nu- mi ajunge pensia, iată vin și o pâine îmi ajunge pentru 2 zile”.

Și pentru că nu vând mai mult de cinci bucăți de pâine la o persoană, unii dintre aceștia stau în rând de câteva ori  pentru a cumpăra pâine ieftină și pentru vecini ori apropiați.

„Nu pentru mine, eu îți spun că am niște colegi, am în sat niște femei care le place pâinea asta. – Și luați pentru toți? – Și luăm pentru 3 – 4 oameni”.

Oamenii cred că cetățenii au ajuns să fie disperați din cauza sărăciei la care i-au adus cei de la conducerea țării.

„Pe noi atâta ne-au sărăcit guvernanții, atâția ani că omul e disperat și nu-și permite să-și ia o pâine de 6 lei, ori de opt lei, ori de zece și asta e toată problema, e mai ieftină. Ne-au adus la culmea sărăciei”.

Vânzătorii spun că zilnic primesc aproximativ 360 de pâine, care se cumpără în mai puțin de jumătate de oră: „În fiecare zi este rând, ați văzut și singuri. În general vin pensionarii. Pensia nu le ajunge, oamenii sunt bucuroși să cumpere această pâine ca să o mănânce. Noi primim 20-30 de lăzi a câte 12 pâini, uneori ne dau și mai mult”.

Pâinea Chișinău, zisă și socială, are o greutate de circa 600 de grame. Combinatul Franzeluța o produce din anul 2016 și zilnic se fabrică aproape trei tone de pâine.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării