main logo
736

Se împlinesc 67 de ani de la moartea creatorului de modă Christian Dior

În anii 1947-1957, moda a avut un singur nume - Christian Dior. Acesta a fost creatorul care, într-un singur deceniu de activitate, a rescris regulile modei și a deschis o nouă eră în haute couture.

Se împlinesc 67 de ani de la moartea creatorului de modă Christian DiorChristian Dior/Imagine simbol

Christian Dior s-a născut la 21 ianuarie 1905, la Granville, Franța. Acesta a fost un designer de modă francez, care a exercitat o influență deosebită în lumea modei, transmite Știri.md

Potrivit historia.ro, istoria casei de modă Christian Dior a început în 1946, într-un mic conac de pe strada pariziană Montaigne, unde tânărul și entuziastul designer Christian Dior și-a deschis atelierul. Aici, în februarie 1947, a prezentat faimoasa colecție New Look cu fuste evazate și talie accentuată publicului larg. Noua siluetă a revoluționat moda ascetică postbelică. 

„Am creat o femeie cu flori”, a spus designerul. Dior le-a întors femeilor dorința de a fi plăcute, a învățat să acorde atenție asupra frumuseții lor. Criticii l-au certat pentru utilizarea risipitoare a țesăturilor (muzei designerului și clientei iubite, prințesa Margaret, i-a fost interzis la un moment dat să poarte hainele mărcii). Cu toate acestea, nemulțumirea nu a împiedicat extinderea imperiului modei. În 1948, buticul Casei apare la New York, iar un an mai târziu, Christian Dior licențiază accesorii, blănuri și genți sub propriul nume. 

Este demn de remarcat faptul că, de-a lungul carierei sale, în casa de modă, Dior însuși a fost doar un angajat - marca sa a aparținut investitorului Marcel Boussac.

În 1957, Christian Dior moare în mod neașteptat pentru toată lumea, iar fostul său asistent Yves Saint Laurent preia frâiele, devenind cel mai tânăr couturier din lume - atunci avea doar 21 de ani. În prima colecție a sezonului primăvară-vară 1958, numită „Trapezium”, designerul a relaxat ușor stilurile de constrângere a corpului care dominau Christian Dior și a introdus o siluetă trapezoidală complet nouă. Yves Saint Laurent a comentat-o astfel: „Am uitat de figură în favoarea stilului”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării