main logo
883

Se împlinesc 25 de ani de la luptele de la Tighina din 1992

În aceste zile se împlinesc 25 de ani de la luptele de la Tighina, în Republica Moldova. În timpul războiului de la Nistru din 1992 la Tighina au avut loc cele mai violente confruntări între trupele moldovene și separatiștii transnistreni.

Se împlinesc 25 de ani de la luptele de la Tighina din 1992Se împlinesc 25 de ani de la luptele de la Tighina din 1992. Foto: Radio Chișinău

Pe 19 iunie, are loc un atac al gardiştilor şi cazacilor transnistreni asupra poliţiei moldoveneşti din Tighina. Poliţiştii reuşesc să se menţină pe poziţii, iar noaptea târziu în ajutor le vin alte detaşamente de poliţişti şi voluntari de la Varniţa, scrie radiochisinau.md.

În dimineaţa de 20 iunie, oraşul era în cea mai mare parte sub controlul trupelor moldovene. Tancuri ale Armatei a 14-a a Federației Ruse încearcă să forţeze podul dinspre Tiraspol spre Tighina, dar sunt oprite de forţele moldovene.

Încep cele mai sângeroase lupte de pe întreaga durată a războiului de pe Nistru. Timp de două zile, pe 20 şi 21 iunie, asupra Tighinei se trage cu armament greu. Concomitent sunt atacate localităţile Dubăsari, Cocieri, Doroţcaia, Coşniţa.

În final, trupele ruse şi cele transnistrene reuşesc să forţeze podul şi să intre în oraş. În urma acestor lupte şi-au pierdut viaţa aproximativ 200 de militari şi civili moldoveni, alţi 300 au fost răniţi.

Consiliul militar al Armatei a 14-a îi înaintează un ultimatul preşedintelui moldovean Mircea Snegur, cerându-i să înceteze acţiunile armate.

Pe 21 iulie 1992 preşedintele rus de atunci, Boris Elţin, şi preşedintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, semnează la Moscova acordul de încetare a focului care a pus capăt confruntărilor armate dintre Chişinău şi Tiraspol, nu însă şi celor de ordin politic sau economic.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării