main logo
10576

Protest în fața Procuraturii Generale. Șor: Sunt 50.000 de oameni

Astăzi, 18 noiembrie, pe mai multe adrese din Capitală vor avea loc proteste organizare de Partidul Șor.

Protest în fața Procuraturii Generale. Șor: Sunt 50.000 de oameni

(Update 15:54) Protestul s-a încheiat. Pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt se circulă fără dificultate.

(Update 15:41) Partidul Șor a anunțat că proteste duminică nu se vor organiza. Motivul: Schimbare de strategie.

(Update 15:20) Poliția a solicitat repetat deblocarea circulației transportului public pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt.

(Update 14:50) Potrivit Partidului Șor, la protestul de azi au venit peste 50 de mii de oameni, transmite Știri.md.

Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a explicat că mitingul se desfășoară în fața Procuraturii Generale, pentru că această instituție este folosită de guvernare drept bâtă politică împotriva opoziției.

„Am venit pentru a protesta pașnic și a ne exercita dreptul la libera exprimare. Mii de oameni nu au putut să ajungă la protest, din cauza impedimentelor create de poliție. Scopul nostru este de a scoate Procuratura Generală din captivitate, Curtea Constituțională și Ministerul de Interne. Sunt instituții strategice, pe care guvernarea le folosește în nume propriu. Vrem ca angajații acestor structuri să slujească poporul, nu demnitarii, vrem să-i determinăm să prindă la curaj și să nu mai execute ordinele ilegale ale regimului”, a explicat Dinu Țurcanu.

Deputatul Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova, a menționat că protestele populare cresc în intensitate.

„În fiecare săptămână, suntem tot mai mulți. Noi nu protestăm cu drapelul partidului, ci cu drapelul țării, pentru că exprimăm interesul național și ne dorim ca țara noastră să scape de acest regim dictatorial”, a spus Reghina Apostolova.

(Update 14:40) Ilan Șor din nou și-a făcut apariția la protest pe un monitor instalat lângă scenă, transmite Știri.md.

Acesta l-a numit "cățeluș, pudel" pe Procurorul general interimar, Ion Munteanu, care "îndeplinește toate indicațiile Maiei Sandu".

Între timp, Poliția solicită organizatorilor acțiunii de protest să se conformeze cerințelor organelor de forță de a elibera un sens de circulație pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt.

(Update 14:15) Protestatarii au ajuns deja în fața Procuraturii Generale.

Potrivit oamenilor legii, ”participanții la acțiunea de protest nu se conformează solicitărilor forțelor de ordine de a debloca un sens de circulație pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt”.

(Update 14:10) Protestatarii, în frunte cu deputata Șor Reghina Apostolova și socialista Diana Caraman, au pornit pe bl. Ștefan cel Mare.

Participanții la protest au adus un banner mare cu stâlpii de care se sprijină șeful statului, pentru a se menține la putere. De asemenea, oamenii au adus macheta unui cangur, cu fața Maiei Sandu, din marsupiul căruia se vede capul lui Ion Munteanu, procurorul de buzunar al președintelui.

Oamenii scandează ”Jos Ion Munteanu! Jos Maia Sandu! Anticipate!”.

(Update 13:40) În legătură cu acțiunea de protest, circulația troleibuzelor pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt a fost redirecționată.

Troleibuzele sunt redirecționate după cum urmează: 

-Rutele nr. 1, 4, 5, 8, 22, 30, 31 și 34

spre Buiucani- pe strada București  

spre Botanica - pe strada București  

-Ruta nr. 2 - pe str  P.Halippa - Ismail - în continuare pe traseu;

-Ruta nr. 36 - pe str. Puskin - Bucuresti - Ismail - în continuare pe traseu.

(Update 13:30) Potrivit Partidului Politic Șor, la protest au venit ”zeci de mii de oameni”.

Potrivit organizatorilor, scopul manifestării este ”de a scoate această instituție din ghearele PAS și a Maiei Sandu, dar și pentru a cere demisia noului procurorul general interimar, Ion Munteanu. Mulțimea este echipată cu drapelele Republicii Moldova. De asemenea, protestatarii au adus o figură în mărime naturală a lui Ion Munteanu, pe care scrie: „În PAS spre pușcărie”, sugerând astfel că acesta va trebui să răspundă pentru toate fărădelegile pe care le comite, la indicația guvernării și a Maiei Sandu”.

(Update 13:25) La moment, este examinată oportunitatea redirecționării transportului public care circulă pe bd. Ștefan cel mare și Sfânt, în contextul în care organizatorii nu sunt cooperanți cu forțele de ordine.

(Update 13:00) Oamenii s-au adunat în centrul Capitalei, în fața unui centru comercial cerând demisia procurorului general interimar Ion Munteanu.

De asemenea, IGP a anunțat că deja 16 persoane, printre care terei minori fără supraveghere, au fost duse la inspectorat pentru identificare și documentare. 

Ulterior, s-a stabilit că o persoana se afla în căutare penală.

Știrea inițială:

Potrivit IGP, protestele vor fi organizate de un partid politic și vor începe la ora 13:00, transmite Știri.md.

Oamenii vor manifesta mai întâi în fața sediului Procuraturii Generale din centrul capitalei, cu deplasarea în marș spre eveniment din trei locații: 

1)Complexul Memorial ”Eternitate”, pe str. Pan Halipa, str. Ismail, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt; 

2) Academia de Științe pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt; 

3) str. Vasile Alecsandri de la str. Alexandru cel Bun până la Procuratura Generală.

”În context, în cadrul Primăriei mun. Chișinău a fost desfășurată o ședință cu participarea organizatorilor, în cadrul căreia a fost solicitată excluderea blocării părții carosabile pentru a nu încălca dreptul altor persoane la libera deplasare, propuneri neacceptate de organizatori.

De asemenea, organizatorii nu au respectat prevederile Legii 26/2008 cu privire la întruniri și au omis depunerea declarației prealabile cu 5 zile înainte de desfășurarea acțiunii de protest. 

În acest context, solicităm cetăţenilor (pietoni și conducători auto) să manifeste înţelegere și să țină cont de solicitările forţelor de ordine, inclusiv aferent sistării circulației rutiere pe tronsonul de drum indicat.

Totodată reiterăm organizatorilor, că sunt responsabili de acțiunile asumate precum și comportamentul manifestat de către participanți și desfășurarea întrunirii pașnice, pentru a nu pune în pericol alte persoane și pe sine”, avertizează IGP.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării