main logo
576

Scriitorul Vladimir Beșleagă va fi omagiat la 90 de ani de la naștere

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” (MNLMK) organizează în zilele de 21 și 22 iulie o serie de evenimente de omagiere a scriitorului Vladimir Beșleagă, la 90 de ani de la naștere.

Scriitorul Vladimir Beșleagă va fi omagiat la 90 de ani de la naștere

Astfel, mâine, la ora 16:00, instituția în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Moldova și Institutul pentru Inițiative Culturale și Educaționale va desfășura o nouă ediție a Miercurilor literare, cu genericul ”Vladimir Beșleagă, 90 de ani de la naștere”, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Aceasta va include vernisarea expoziției de (c)arte ”Profilul Maestrului la senectute” (sala de expoziții „Gheorghe Cincilei”); omagii; înmânarea premiilor pentru Concursul Național de Eseuri, ed. a II-a: ”Vladimir Beșleagă sau literatura ca umbră a suferinței”; lansarea cărții: Vladimir Beșleagă, ”Hoții din apartamente” / Nicolae Popa, ”Castanul roz”, apărută sub egida MNLMK (Terasa Uniunii Scriitorilor din Moldova - USM).

Moderatorii Miercurilor literare vor fi Maria Șleahtițchi, director general al MNLMK și Arcadie Suceveanu, președinte al USM.

Evenimentul se va desfășura la sediul vechi al MNLMK și sediul USM, Casa Scriitorilor, str. 31 August, 98.

Joi, 22 iulie, între orele 9:30 și 14:30, își va ține lucrările Conferința științifică națională cu genericul ”Vladimir Beșleagă, omul și conștiința de sine a literaturii”.

Prelegerea inaugurală ”Scriitorul și rostul literaturii” va fi ținută de Maestrul Vladimir Beșleagă.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu”, Institutul pentru Inițiative Culturale și Educaționale și se va desfășura la sediul nou al MNLMK, Casa cu tei a Fundației Regale, str. Alexei Mateevici, 79.

Vladimir Beșleagă s-a născut la 25 iulie 1931, la Mălăiești, Grigoriopol.

În 1955 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, a făcut stagiul doctoral la aceeași instituție, având tema de cercetare ”Liviu Rebreanu, romancier”.

Și-a început activitatea ca publicist colaborând la revistele „Chipăruș”, „Cultura Moldovei”, „Tinerimea Moldovei”.

A fost redactor-șef adjunct la revista „Nistru” (1970-1982), secretar al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1971-1976), director al Muzeului Republican de Literatură „Dimitrie Cantemir” /în prezent Muzeul Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”/ (1988).

În 1956 a debutat editorial cu volumul de proză pentru copii ”Zbânțuilă”, urmat de cărțile ”Vacanța mea” (1959), ”La fântâna Leahului” (1963), ”Vrei să zbori la Lună?” (1964).

Își câștigă notorietatea cu romanul psihologic ”Zbor frânt” (1966), publicând ulterior alte lucrări în gen romanesc: ”Acasă” (1976), ”Isai” (1976), ”Ignat și Ana” (1979), ”Durere” (1979), ”Durere frântă” (1981), ”Sânge pe zăpadă” (1985, 1988), ”Cumplite vremi” (1990, 2017), ”Viața și moartea nefericitului Filimon sau anevoioasa cale a cunoașterii de sine” (1988, poem tragic scris în 1969-1970).

A semnat lucrări de proză memorialistică, jurnale etc. Manuscrisele mai multor romane ale sale se păstrează în fondurile Muzeului Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”.

Romanele lui Beșleagă au fost traduse în alte limbi. A tradus din operele lui Longos, Erasm din Rotterdam ș.a. A fost distins cu Premiul de Stat al RSSM (1978).

Este Scriitor al Poporului (1991). A fost decorat cu „Ordinul Republicii” (1996, pe care l-a recuzat). În anii ‘90, Vladimir Beșleagă s-a implicat în Mișcarea de renaștere națională, a fost deputat în primul Parlament al Moldovei independente.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării