main logo
752

Scriitorul Petru Cărare a fost petrecut pe ultimul drum

Poetul şi prozatorul umorist, traducătorul şi dramaturgul Petru Cărare, deţinător al ”Ordinului Republicii”, laureat al Premiului Naţional, Maestru al Literaturii, a fost petrecut astăzi pe ultimul drum.

Scriitorul Petru Cărare a fost petrecut pe ultimul drum

Scriitorul s-a stins din viață pe 27 mai, la vârsta de 84 de ani, informează Știri.md cu referire la Moldpres.

Mitingul de doliu a avut la Uniunea Scriitorilor din Moldova.

Solicitat de Moldpres, academicianul Mihai Cimpoi a menționat că Petru Cărare a fost un fenomen care s-a manifestat în toate genurile: poezie, proză, dramaturgie, literatură pentru copii, traduceri din marea literatură universală. 

”A excelat îndeosebi în umor. Parodiile lui sunt parodii originale, precum sunt cele ale lui Topârceanu, au devenit și folclor. Și în epigramă este sclipitor și, nu în ultimul rând, în satiră. A fost un satiric în sensul adevărat al cuvântului. A demascat și a veștezit tot ce-i rău, tot ce contravine bunului simț, firescului, normalului. A fost incoruptibil. În felul lui de a fi,  în ciuda faptului că a fost surghiunit într-o Siberie locală, el a rămas același, pe poziții sănătoase și a fost un poet al cetății foarte angajat în luptele noastre pentru limbă și alfabet, în procesul renașterii naționale. A  rămas disident până în ultimele clipe ale vieții sale, un neîmpăcat cu ceea ce contravine ordinii firești a lucrurilor”, a constatat academicianul Mihai Cimpoi.

La rândul său, scriitorul Nicolae Dabija a afirmat că Petru Cărare este cel mai mare umorist pe care l-a dat vreodată R. Moldova. 

”Este un fel de Topârceanu de la Nistru. Îmi pare foarte rău că e puțin cunoscut în România. Creația lui ar merita să treacă Prutul, pentru că este unul dintre cei mai mari umoriști români. În situația noastră complicată dintotdeauna șefii s-au temut de Cărare. Ba mai mult. Îi promiteau Premiul de Stat, numai să se lase de scris. A fost unul dintre cei mai curajoși scriitori ai noștri”, a subliniat Nicolae Dabija.

Petru Cărare s-a născut în 1935, în satul Zaim, judeţul Tighina, astăzi raionul Căuşeni. A absolvit Facultatea de Jurnalistică a Şcolii Centrale Comsomoliste (1956) şi Cursurile Superioare de Literatură ale Institutului „M. Gorki” din Moscova (1969). A editat cărţile „Zodia musafirului”, „Oglinzi”, „Parodii şi epigrame”, „Cadenţe”, „Săgeţi, carul cu proşti şi alte poeme”, „Fulgere basarabene”, „Pălăria gândurilor mele”, "Peniţa şi bărdiţa", "Între patru ochi", „Moldovenii în cer”,  „Scrieri alese", precum şi culegerile de versuri pentru copii „Poiana veselă”, „Ploaie cu soare”, „Vânătorul”, „Ce culoare are vântul?” ş.a. 

A fost distins cu medalia „Mihai Eminescu”, „Ordinul Republicii” şi cu titlul onorific „Maestru al Literaturii”. În 2000 a devenit laureat al Premiului Naţional pentru Literatură.

Scriitorul Petru Cărare a fost înmormântat la Cimitirul central de pe str. Armenească din Capitală.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării