main logo
4152

Școlile din Capitală, supraaglomerate: Într-o clasă sunt 43 de copii

În timp ce școlile din sate rămân pustii, cele din Capitală sunt suprasolicitate. 12 licee din Chișinău au în medie 34 de copii într-o clasă, iar unele au și peste 40, la primare. Autoritățile locale vor să redeschidă școlile abandonate anterior sau să construiască anexe la cele mai solicitate.

Școlile din Capitală, supraaglomerate: Într-o clasă sunt 43 de copiiFoto: Captură de ecran

În clasa învățătoarei Maria Buruiană de la Liceul „Mihai Viteazul” din Capitală sunt 43 de elevi. Fiecare centimetru a fost calculat pentru ca toți elevii să încapă în bănci, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.

„Niciodată nu mă așez la scaun. Mereu fac cercul în jurul clasei, apoi printre rânduri”, spune Maria Buruiană. 

Profesoara în vârstă de 72 de ani recunoaște că este greu să lucrezi cu un număr mare de copii și are deja unele semne de oboseală profesională.

„Mă trădează vocea, pentru că e o boală cronică de la vorbă multă. La seria cealaltă au fost 48 de copii”, susține profesoara.

Liceul „Mihai Viteazul” are două săli de sport, bazin de înot și săli de dans, de aceea și este atractiv. An de an, numărul elevilor este în creștere, acum fiind circa 1.900 de elevi. 

„La noi e în creștere. (...) Chiar este prevăzut peste 2.000, după numărul solicitărilor și acele prognoze. Este complicat pentru cadrele didactice, îndeosebi cele tinere, care încă nu sunt obișnuite să muncească cu un număr mare de copii”, spune directorul liceului, Nelly Berezovschi. 

O situație similară este și la Liceul „Liviu Deleanu”, unde învață aproape 1.900 de elevi, deși capacitatea este de 1.200. 

„Se întâmplă să refuzăm părinți, evident. De exemplu, anii precedenți, și un an în urmă, doi, trei, numărul de solicitanți era dublu față de numărul de locuri pe care le aveam noi disponibile. Acesta este maximum. Nu putem înmatricula mai mulți elevi, noi am utilizat toate spațiile posibile”, spune directorul Liceului „Liviu Deleanu”, Ala Gherman. 

Școlile au și de câștigat, pentru că sunt finanțate în funcție de numărul elevilor. Liceul „Liviu Deleanu” are un buget de 43 de milioane de lei. Administrația și-a permis să izoleze clădirea, să instaleze panouri solare și să schimbe sistemul de ventilare. 

Potrivit Direcției Educație Chișinău, în anul de studii 2023-2024, în școlile din Capitală erau doar 102.000 de elevi, cu 5.000 mai mult decât în anul precedent. Circa 2.000 de elevi sunt refugiați ucraineni. 

„Noi avem anumite zone supraaglomerate din cauza că atunci când a fost planificată zona, orașul, nu erau atât de multe spații de locuit și o școală era de ajuns. Avem situația de pe Alba Iulia, bulevardul Moscovei, unde există mai puține școli decât solicitări”, susține Andrei Pavaloi, șef interimar al Direcției Educație Chișinău. 

Drept soluție, autoritățile încearcă să renoveze școlile abandonate. 

„Am mers pe două segmente. Primul segment este redeschiderea unor instituții care au fost abandonate. Asta ar fi una dintre soluții. De asemenea, am solicitat să fie deschise linii bugetare suplimentare pentru redeschiderea unor instituții noi”, mai spune Andrei Pavaloi. 

La Chișinău, în prezent, sunt 150 de școli. Ultima dată, o școală la Chișinău a fost construită în anul 1997. Este vorba despre Liceul „George Călinescu”. 

Video: Facebook/Europalibera.org

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării