main logo
385

Școlile cu predare în limba română în care au fost interzise imnul și drapelul

Gimnaziul din Corjova și Gimnaziul Roghi, ambele cu predare în limba română aflate în stânga Nistrului, raionul Dubăsari, au fost împiedicate să intoneze imnul național și să afișeze drapelul Republicii Moldova la deschiderea noului an școlar.

Școlile cu predare în limba română în care a fost interzis drapelulFoto: IPN

 Informația a fost oferită pentru IPN de Alexandru Postică, director de programe la Asociația Promo-LEX, transmite Știri.md.

„Problemele similare apărute la celelalte școli au fost mediatizate intens în ultimii ani, de aceea autoritățile separatiste nu au îndrăznit să mai intervină. Nu exclud că au fost ținute sub observație, dar probleme nu au apărut. Problemele au apărut la gimnaziile din Corjova și Rochi, ambele mai puțin vizibile în spațiul public”, a declarat Alexandru Postică.

Directorul de programe la Promo-LEX a menționat că organizația din care face parte a ținut legătura nemijlocit cu conducătorii instituțiilor de învățământ cu predare în limba română, aflate în stânga Nistrului, pentru a monitoriza situația acestora în raport cu autoritățile separatiste de la Tiraspol. Autoritățile Republicii Moldova au fost înștiințate despre situația de la cele două gimnazii, pentru a o aduce în discuție la următoarea ședință a formatului 5+2.

Svetlana Krasheninnikova, directoarea Gimnaziului din Corjova, a declarat pentru IPN că, în ciuda interdicției, imnul de stat al Republicii Moldova a fost intonat de elevii prezenți la careul de început de an școlar. „Elevii au ținut în mână stegulețe ale Republicii Moldova”, a menționat directoarea. Svetlana Krasheninnikova a mai spus că își dorește o ameliorare a situației, pentru ca și școala pe care o conduce să poată sărbători începutul și sfârșitul anului școlar la fel ca în toată Republica Moldova.

Situația asemănătoare de la Gimnaziul Roghi a fost confirmată pentru IPN de către directoarea instituției, Marina Tîrbu. „Înainte de începerea noului an școlar, un reprezentant al separatiștilor a venit și a avertizat ca imnul și drapelul Republicii Moldova să nu apară la festivități. În caz contrar, am fost amenințați că toată festivitatea va fi stopată”, a spus Mariana Tîrbu.

Directoarea Gimnaziului Roghi a precizat că elevii au intonat imnul de stat acompaniați de un acordeon și la piept aveau cocarde tricolore. „Doresc ca pe viitor să fie liniște și pace, iar copiii să poată învăța în mod normal”, a declarat Mariana Tîrbu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării