main logo
1247

Școala profesională din Bubuieci a primit echipamente noi

Au schimbat utilajele sovietice pe unele performante și și-au transformat în totalitate laboratorul unde învață. Viitorii apicultori de la școala profesională din Bubuieci au primit echipamente noi, cumpărate din fonduri străine. Încântați, elevii și-au pus halatele albe și au testat achizițiile.

Școala profesională din Bubuieci a primit echipamente noiFoto: captură video

Laboratorul, care până nu demult era dotat cu echipament sovietic, a fost modificat în totalitate. Pe polițe am găsit perii și dălți noi, iar pe bănci, pe care adineaori erau doar caietele și pixurile, acum stau montate tot felul de utilaje, de la aparate de perforat până la stupi de sticla și microscoape, transmite Știri.md cu referire la protv.md.

Până nu demult, elevii școlii de apicultură din Bubuieci foloseau această centrifugă sovietică pentru a extrage mierea. 

Rama trebuia pusă în interior, iar cu ajutorul acestui mâner, apicultorii trebuiau să o rotească manual, până când fagurii erau goliți. Acum, datorită celor de la USAID, instituția s-a ales cu o centrifugă nouă, care funcționează conform aceluiași principiu, doar că este automată. Punem rama înauntru, apăsăm butonul, iar în câteva minute mierea este extrasă”.

Marin învață deja de doi ani, la școala profesională din Bubuieci. Băiatul visează la o afacere cu albine. Chiar dacă acum nu dispune de suficienți bani pentru o prisacă, are deja un plan bine pus la punct. 

Marin Cozariuc, elev: „M-am gândit să încep cu 20 de stupi pentru un începător cred că e ok. Am nevoie de bani, de transport, acum îmi fac permisul și încetișor o să fac totul, agentul la care fac practica mi-a spus că o să mă ajute. Acum am 18 ani și nu dispun de o sumă mare. O să aplic și la proiecte pentru dezvoltare a tineretului”. 

La fel ca și Marin, elevii au rămas încântați de noul laborator. Ei spun că acum vor putea să facă lucruri calitative, într-o perioadă scurtă de timp. 

„Acesta este un aparat pentru însârmarea ramelor. Rama manuală o făceam în 7 minute, dar cu aparatul m-am învățat foarte rapid, maxim 3-4 minute. Pe zi manual făceam 200 acum cu aparatul fac 400 și chiar mai mult. Cu el facem găurile identice și rama iese dreaptă”.

Pentru viitorii apicultori este important să învețe încă de pe băncile școlii ce înseamnă o afacere apicolă, spun profesorii, iar utilajele sunt exact de ce au avut nevoie elevii. 

Eugen Golubaș, maistru în apicultură: „Comparativ cu ceea ce am avut anii trecuți este foarte important utilajul nou care elevii îl văd și îl pipăie lucrează la ele aici în laborator. Plecând la locul de lucru sau la prisaca personală el știe ce trebuie să procure, el știe ce este mai performant”.

După ce au primit utilaje noi, cei din administrația școlii au organizat ziua ușilor deschise pentru tinerii care vor să devină apicultori. 

„Ce este albina?- O insectă care face miere”.

„O insectă de culoare galben cu negru”.

„- Ce mănâncă albina? - Muștar”.

Echipamentele au fost cumpărate din banii oferiți de USAID. 

Oleg Știopca, reprezentant USAID: „Noi am determinat faptul că ceea ce cer apicultorii școlile profesionale, nu pot să asigure. Pentru asta am ajutat această școală. Au câștigat concursul și i-am ajutat să sporească calitatea specialiștilor în apicultură”.

Modernizarea laboratorului a costat peste 300 de mii de lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării