main logo
2418

Schema prin care Rusia întreține regimul secesionist de la Tiraspol

Întreprinderile transnistrene, inclusiv cele care nu consumă gaze naturale, reușesc să supraviețuiască doar datorită gazelor rusești pe care le primesc de la Tiraspoltransgaz Pridnestrovie și le transmit Centralei Termoelectrice Moldovenești (Mgres) pentru conversie în energie electrică.

Schema prin care Rusia întreține regimul secesionist de la Tiraspol

Un document obținut de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova despre operațiunile bancare ale Centralei Termoelectrice Moldovenești din 2015–2017 arată că această întreprindere prestează lunar „servicii de procesare a gazelor pentru generarea de electricitate” Uzinei Metalurgice Moldovenești de la Râbnița, transmite Știri.md cu referire la Anticorupție.md.


Conform unui alt document publicat de portalul Moldstreet.md, Moldgres consumă lunar circa 125 de milioane de metri cubi de gaze. Așadar, centrala arde anual circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce reprezintă circa 75% din totalul de gaze care ajung în Transnistria. Restul de 25% este distribuit către alte obiective din Transnistria.

De exemplu, pentru Rețelele electrice de distribuție (ERES) din stânga Nistrului, Moldgres arde 26,2 de milioane de metri cubi de gaze în fiecare lună, pentru Uzina Metalurgică din Râbnița – 12 milioane de metri cubi, iar pentru compania Tehnopark, cea care vinde energie electrică pentru fermele de mining de criptomonede – 4,5 milioane de metri cubi.

La prima vedere, unele dintre aceste întreprinderi nu au nimic în comun cu consumul de gaze. Prin urmare, Tiraspoltransgaz furnizează gaze întreprinderilor menționate. La rândul lor, acestea dau gazul către Moldgres și plătesc acestei întreprinderi doar conversia lui în energie electrică. 

Banii din contul special de gaze deschis în această bancă sunt vărsați apoi în bugetul regimului separatist de la Tiraspol.

Conform legii bugetului regiunii pentru 2022, veniturile constituie 3,4 miliarde de ruble transnistrene, cheltuielile - 5,9 miliarde, iar deficitul - 2,5 miliarde (circa 125 milioane de euro).

Conform articolului 5 din legea bugetului, care este secret, sursele de acoperire a deficitului transnistrean sunt „împrumuturile” de la diverse întreprinderi din regiune.

Astfel, un alt document din 2014 arată că guvernul separatist acumulase între 2006 și 2014 o datorie de peste 8 miliarde de ruble transnistrene - circa 400 de milioane de euro la cursul zilei - față de Tiraspoltransgaz.

Potrivit expertului în energetică Sergiu Tofilat, cel care a analizat rapoartele de executare a bugetelor regiunii transnistrene, din contul special de gaze al Băncii Centrale de la Tiraspol au fost finanțate 53% din cheltuieli în 2019 și 40% în 2020.

Mai mult, Gazpromul livrează gaze regiunii transnistrene la prețuri mici și chiar și banii obținuți din ele ajung în bugetul Tiraspolului. Datoria acumulată îi este imputată însă guvernului de la Chișinău și a atins, până în prezent, suma de 8,5 miliarde de dolari.  

Aflați mai multe detalii despre schema rusească în Transnistria în investigația realizată de portalul Veridica cu ajutorul reporterilor CIJM.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării