main logo
1129

Scenariu: Doi tineri din Moldova s-au prăbușit sub gheața fragilă a lacului

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a desfășurat un exercițiu de salvare în cazuri de înec în perioada de iarnă.

Scenariu: Doi tineri s-au prăbușit sub gheața fragilă a lacului

Aplicațiile practice au avut loc pe plaja lacului Valea Morilor din municipiul Chișinău. 

Conform scenariului, doi adolescenți s-au prăbușit sub gheața fragilă a lacului în timp ce se dădeau cu sania. Salvatorii au demonstrat măsurile care trebuie să fie intreprinse în acest caz, iar angajații SMURD au explicat manevrele de acordare a primului ajutor sinistraților.

Angajații IGSU avertizează că gheața fragilă pe bazinele acvatice prezintă un pericol pentru viață și sănătate în special când temperaturile aerului oscilează între minus și plus. Salvatorii îndeamnă amatorii de pescuit la copcă să fie foarte prudenți. Deteriorarea gheții pune în pericol viața celor aflați pe aceasta. Este strict interzisă aflarea pe gheață, dacă stratul nu depășește 8-10 centimetri.

Potrivit IGSU minorii sunt cei mai expuși riscului de prăbușire. Părinții sunt atenționați să nu-și lase copiii să se joace singurii pe gheață. Pentru evitarea tragediilor maturii sunt rugați să interzică copiilor schiatul și patinajul în preajma bazinelor acvatice.

Mai mult, în caz dacă observați persoanele căzute sub gheață salvatorii îndeamnă oamenii să apeleze în mod de urgență Serviciul 112. Pentru a extrage persoana prăbușită este indicat să mergeți târâș către sinistrat și să întindeți către el o creangă, o rangă de fier sau orice alt obiect de care ar putea să se agațe și să poată fi tras la suprafață. Potrivit medicilor persoana scoasă din apă rece trebuie să fie adăpostită într-o încăpere caldă.

Totodată, în mod de urgență i se schimbă hainele și se acoperă cu o plapuma, după ce este strict necesară administrarea băuturilor calde. În diverse situații de risc cetățenii sunt rugați să apeleze numărul unic de urgență 112.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării