474
0
Scandalul Orizont: MAI și Poliția de Frontieră, date în judecată de CPR Moldova
474
0

CPR Moldova a depus o cerere de chemare în judecată a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a Republicii Moldova în legătură cu expulzarea celor șapte profesori turci la începutul lunii septembrie.

„Anterior, am condamnat situația celor șapte angajați ai liceului „Orizont” și modul în care aceștia au fost capturați și transportați de pe teritoriul Republicii Moldova, abuzurile din procesul de luare a acestei decizii și comunicarea neprofesionistă a autorităților la acest subiect. Instituțiile Republicii Moldova au comis un abuz clar al procedurilor legale și au facilitat o gravă încălcare a drepturilor fundamentale ale omului”, se arată în comunicatul emis de CPR Moldova, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

CPR Moldova a solicitat în data de 17 septembrie, de la Poliția de Frontieră informație despre modul în care cei șapte profesori din liceul ”Orizont” au părăsit teritoriul național al Republicii Moldova. Mai ales că familiile celor șapte profesori au declarat pentru presă că aceștia nu aveau la ei nici măcar actele ce le-ar permite să treacă frontiera (pașapoartele lor au rămas acasă).

De asemenea, CPR Moldova a solicitat Poliției de Frontieră să comunice în baza căror acte de identitate cei șapte profesori turci au părăsit teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, au cerut să se confirme identitatea instituției care i-a însoțit la frontieră: structuri ale Serviciului de Informație și Securitate sau ale Biroului Migrație și Azil.

„În plus, am vrut să aflăm dacă profesorii turci au fost escortați doar până la frontieră sau până în țara de origine, dacă au fost îmbarcați într-un avion de linie sau dacă a existat un zbor charter exclusiv pentru finalizarea acestei operațiuni și “livrarea” acestui grup de cetățeni direct instituțiilor turce”.

În data de 4 octombrie, Poliția de Frontieră a refuzat să ofere un răspuns invocând protecția datelor cu caracter personal.

„Deși este adevărat că unele informații solicitate cad sub incidența protecției datelor cu caracter personal, reiterăm totuși că numele persoanelor au ajuns să fie cunoscute de presă, de publicul larg, iar profesorii liceului Orizont au devenit persoane publice într-un caz de mare impact și îngrijorare în societate. Deși informațiile cerute de noi se refereau la persoane identificate deja, solicitarea noastră a avut intenția de a clarifica, din punct de vedere tehnic, modul în care șapte oameni au traversat frontiera de stat a Republicii Moldova, fără a avea acte de călătorie, din spusele familiilor lor”, se mai arată în comunicat.

Organizația dată a făcut aceeași solicitare instituției ierarhic superioare – Ministerul Afacerilor Interne.

„Regretabil, Ministerul Afacerilor Interne a susținut poziția Poliției de Frontieră și a refuzat să ofere un răspuns util la această solicitare. Autoritățile trebuie să aibă o comunicare sinceră și responsabilă la acest subiect ce a compromis imaginea țării noastre pe plan extern. În luna septembrie, urmare a acestei operațiuni, Moldova a devenit ținta știrilor internaționale, iar mesajul principal al acestora era încălcarea drepturilor omului și cooperarea cu un guvern vădit autoritar. În încercarea de a mușamaliza încălcările din 6 septembrie, instituții ale Statului au comis o ulterioară încălcare: cea a dreptului privind accesul la informație. Societatea merită și trebuie să știe toate detaliile acestui caz rușinos pentru țara noastră”, se maia rată pe site-ul organizaţiei.

În aceste condiţii, reprezentanţii CPR Moldova spun că au depus cerere de chemare în judecată.

„Suntem determinați să obținem pe cale judiciară ceea ce ar fi trebuit să fie comunicat în urma solicitărilor de informații expediate. Am dat în judecată Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, instituție subordonată acestuia și vrem să obținem răspunsuri exacte la informația pe care am solicitat-o. În acest caz trebuie să prevaleze dreptul cetățenilor de a obține informații oficiale, de interes public și dreptul acestora de a controla, în mod democratic, activitatea și acțiunile instituțiilor statului”.

Totodată, CPR Moldova face apel instituțiilor statului să revină la un cadru democratic normal, să respecte drepturile de bază ale cetățenilor, inclusiv dreptul privind accesul la informație: „Atunci când ni se refuză accesul la informație de interes public, ni se încalcă unul din drepturile noastre democratice. Informația deținută de instituțiile statului este produsă pe bani publici și deci este un bun public, la care au dreptul toți cetățenii Republicii Moldova”.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter