main logo
2748

Scandalul construcției blocului cu 11 etaje din Chișinău: Hotărârea CSJ

Răsturnare de situaţie în scandalul construcţiei blocului cu 11 etaje într-un cartier rezidenţial de pe strada Eugen Coca.

Scandalul construcției blocului cu 11 etaje din Chișinău: Hotărârea CSJColaj: știri.md

Primăria municipiului Chişinău nu mai este obligată de instanţa de judecată să elibereze documentul care autorizează lucrările de construcţie. Asta după ce Curtea Supremă de Justiţie a anulat decizia emisă în acest sens de Curtea de Apel în aprilie, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Avocatul locuitorilor din zonă, care au mers să-şi caute dreptatea la CSJ, consideră că există temei pentru demolarea blocului ridicat fără autorizaţia Primăriei.

"Am solicitat demolarea integrală a blocului şi cererea noastră se examinează. Asta pentru că blocul atentează în mod inadmisibil asupra proprietăţilor vecinilor adiacenţi. Blocul este construit pe hotar şi balcoanele sunt chiar pe gardul vecinilor", a spus Mihai Balan, avocat.

Responsabilii de la Primăria Chişinău susţin că iau în calcul solicitarea locuitorilor din cartier privind demolarea blocului ridicat fără autorizaţia administraţiei locale. 

Pe de altă parte, compania de construcţii insistă că decizia Curţii Supreme de Justiţie nu oferă temei autorităţilor să iniţieze procedura de demolare a imobilului.

"Noi am solicitat la Curtea de Apel să ne elibereze un executor care să permită la faţa locului să activeze şi să înregistreze toate cazurile în care vecinii pun impedimente. 

Curtea Supremă a casat hotărârea Curţii de Apel, cea legată de executorul judecătoresc. Doar atât", a declarat Radu Talmaţchi, fondatorul companiei care construieşte blocul.

În februarie, Curtea de Apel Chişinău a confirmat că instanţa de judecată a oferit autorizaţia de construcţie în locul Primăriei, aplicând procedura eliberării tacite. 

În aprilie, tot Curtea de Apel a obligat Primăria să elibereze documentul în termen de 30 de zile, însă această decizie a fost anulată de Curtea Supremă de Justiţie la solicitarea locuitorilor din cartier, dar şi a autorităţilor municipale. 

Astfel, juristul Primăriei Chişinău spune că agentul economic nu va mai putea continua lucrările de construcţie a blocului cu 11 etaje de pe strada Eugen Coca.

"În ceea ce ţine de executorul judecătoresc, nu este niciun act care să oblige Primăria în careva acţiuni. 

În ceea ce ţine de continuarea construcţiei, noi ne menţinem poziţia şi considerăm că acolo nu pot avea loc lucrări", a spus Valeriu Bogdan, şeful Direcţiei asistenţă juridică.

Agentul economic spune însă că decizia instanţei de judecată privind eliberarea autorizaţiei tacite încă nu a fost examinată de Curtea Supremă de Justiţie şi rămâne în vigoare. 

Autorităţile municipale au încercat în repetate rânduri să stopeze construirea ilegală a blocului locativ în imediata apropiere a altor construcții, pe motiv că încalcă dreptul vecinilor la proprietate şi viaţă privată. 

În ianuarie 2020, primarul general al Capitalei a emis o dispoziţie prin care a anulat actele permisive acordate tacit de către judecători.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării