16 aug, 2019 12:34
3 118
0
Scandal la unul dintre cele mai prestigioase licee din Capitală
16 aug, 2019 12:34
3 118
0

Tatiana Verdeș este învingătoarea concursului pentru ocuparea funcției de director al Liceului de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, organizat de asociații lui Aurelian Silvestru, fondatorul și actualul director al instituției, după ce acesta a fost revocat ilegal din funcție, la 3 iulie, în timp ce se afla în concediul anual de odihnă.

Foto: zdg.md

După ce a fost rechemat din concediu și demis din funcția de director, după 28 de ani de activitate, fondatorul Liceului „Prometeu”, Aurelian Silvestru, a acționat în judecată, la 23 iulie, Centrul Experimental „Prometeu” în persoana administratorului Ștefan Cioclea pentru revocare ilegală din funcție, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

Cu toate acestea, asociații Instituției Private de Învățământ Liceul „Prometeu-Prim”, Ștefan Cioclea și Roman Nicu, au organizat, în ziua de 13 august, un concurs public pentru ocuparea funcției de director al instituției, care s-a desfășurat în oficiul firmei de vinificație ce aparține lui Ștefan Cioclea.

Deși Victor Munteanu, avocatul lui Aurelian Silvestru, susține că acest concurs a fost din start unul ilegal și steril, ieri, 15 august, pe pagina de socializare a liceului, pagină însușită de cei doi asociați prin spargerea parolei, au apărut rezultatele. Potrivit acestora, Tatiana Verdeș a acumulat cel mai mare punctaj.

Copiii Tatianei Verdeș ar putea studia la „Prometeu”

Tatiana Verdeș este doctor conferențiar și este prorector pentru activitatea științifică la Universitatea de Studii Politice-Economice „Constantin Stere”, dar și profesoară de limbă și literatură română la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”. După concurs, aceasta a declarat că motivația de a aplica la această funcție a fost copiii.

„Îmi doresc să fiu aici, ca să fie și copiii mei aici”, a spus Verdeș după concurs.

Aceasta susține că primul pas în calitate de director va fi o formare continuă ce ține de managementul proiectelor, dar și internaționalizarea certificatelor – „e foarte real, am pus pași concreți în prezentarea mea”.

Ion Popov, directorul Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu”, a acumulat cel mai mic punctaj, iar Daniela State, profesoara de la Liceul „Columna”, s-a clasat pe locul doi, cea din urmă fiind surprinsă alături de Tatiana Verdeș și de Pavel Cerbușcă, directorul Liceului „Aristotel”, dar și membru al comisiei de concurs, sărbătorind într-un local din Chișinău.

Tatiana Verdeș, Daniela State și Pavel Cerbușcă surpinși împreună într-un local din capitală.

Tatiana Verdeș nu a răspuns la apelurile ZdG, pentru a comenta acest subiect. Pavel Cerbușcă, însă, ne-a comunicat că atât el, cât și Verdeș, și State sunt membri ai Asociației Generale a Învățătorilor din România, filiala din Moldova, iar evenimentul la care au fost surprinși împreună a fost o activitatea de totalizare.

S-au lăsat prinși în această capcană iresponsabilă”

Cu toate că avocatului Victor Munteanu, afirmă că Aurelian Silvestru își va exercita funcția de director al liceului în continuare, acest lucru fiind confirmat printr-o scrisoare oficială semnată de Liliana Nicolaescu-Onofrei, ministra Educației, Culturii și Cercetării, Ștefan Cioclea susține contrariul. Acesta spune că scrisoarea de la minister este doar o recomandare și că este una ilegală.

„Ministerul nu are nici o funcție. Acolo a fost o recomandare să-l întărim în funcție, dar recomandarea poate să fie sau să nu fie îndeplinită”, a declarat Cioclea.

Acesta mai spune că Tatiana Verdeș urmează să fie „întărită” în funcție după toate procedurile de rigoare și că peste două săptămâni ar putea fi noul director al Liceului „Prometeu”.

Despre modificarea ilegală a statutului și demiterea din funcție a lui Aurelian Silvestru, Ștefan Cioclea a spus că, în următoarele zile, va apărea un comunicat de presă prin care vor explica aceste lucruri.

Totodată, rugat să comenteze spusele lui Cioclea, avocatul Victor Munteanu afirmă că îi este greu să comenteze declarațiile persoanelor care ignoră Ministerul Educației și care pretind a conduce un liceu în care învață copii.

„Îmi este greu să comentez o astfel de iresponsabilitate. Acest concurs este o bulă de săpun pe care ei și-au desenat-o, ei și-au făcut această ficție în care se simt confortabil să se joace cu persoane, inclusiv cu acești candidați care cred că până la urmă neștiind toate dedesubturile, s-au lăsat prinși în această capcană iresponsabilă”, a spus avocatul.

Acesta neagă că scrisoarea Ministerului Educației ar fi doar o recomandare. Munteanu afirmă că, potrivit prevederilor statutare, Aurelian Silvestru este în continuare directorul instituției.

„Domnul Silvestru este în continuare directorul liceului conform statutului instituției private Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, cu modificările din anul 2013, care stipulează clar că contractul lui ca director este prelungit în lipsa oricăror obiecții sau propuneri din partea oricărei persoane parvenite în timp de o lună după expirarea contractului precedent. 

Contractul precedent a expirat în ziua de 14 martie 2018, iar în lipsa oricăror obiecții, contractul automat a fost prelungit pe o altă perioadă de cinci ani, fapt confirmat de către Ministerul Educației”, a punctat Munteanu.

La 23 iulie, directorul și fondatorul Liceului de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, Aurelian Silvestru, a acționat în judecată Centrul Experimental „Prometeu” în persoana administratorului Ștefan Cioclea, pentru rechemare ilegală din concediul anual și pentru demitere ilegală din funcție. 

Prima ședință de judecată a avut loc la 14 august, iar din motiv că reprezentanta pârâtului nu a acceptat procedura de mediere și a solicitat termen pentru pregătirea referinței, Andrei Ojoga, judecătorul care examinează cauza, a decis amânarea ședinței pentru data de 17 octombrie, ora 15:00.

În 2007, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Guvernul R. Moldova în dosarul „Tocono şi Profesorii Prometeişti vs Moldova”, astfel fiind pus punct unui șir lung de procese în instanțele naționale, inițiate de o parte dintre asociații instituției, care erau neîmpăcați cu faptul includerii Fundaţiei „Profesorii Prometeişti” printre fondatori.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter