main logo
975

Scandal la liceul Prometeu: Mai mulți profesori au fost împiedicați să intre în școală

Chiar dacă au fost la discuții și negocieri la Ministerul Educației, actuala și fosta administrare a liceului „Prometeu-Prim” din Capitală nu au ajuns la un numitor comun.

Mai mulți profesori au fost împiedicați să intre în liceul PrometeuFoto: diez.md

Pe de o parte, fostul director al instituției, Aurelian Silvestru, invita elevii și părinții să se prezinte, cu încredere şi optimism, la 2 septembrie în blocurile de studii de pe N. Iorga, iar de cealaltă parte, actuala administrație atenționa părinții că există riscul ca elevii să rămână fără săli de clasă, materiale didactice, dar și fără documente de studii. 

Presiunile au continuat și după primul sunet. În prezent, un părinte, copilul căruia își face studiile la liceul „Prometeu Pro-talent”, menționează că lucrurile continuă să se tensioneze, transmite Știri.md cu referire la Diez.md.

Mai mulți profesori au fost împiedicați să intre în școală, iar elevilor li se sugerează să încheie un contract, până la data de 20 septembrie cu fostul liceu, de altfel, nu vor fi lăsați să intre în instituție.

„Liceul «Prometeu» – lucrurile continuă să se tensioneze. Mai mulți profesori ai liceului au fost împiedicați, de foștii asociați, să intre în școală. Aceștia au în proprietate una dintre clădirile școlii. Profesorii au fost amenințați cu poliția, iar un mesaj recent al foștilor asociați sugerează că după data de 20 septembrie copiii care nu vor avea contract cu fostul liceu (din care a rămas doar clădirea, pentru că toți profesorii și angajații au trecut la noul liceu «Prometeu Pro-talent») nu vor mai fi lăsați să intre în școală.

Asta în pofida faptului că există un proces de judecată pe durata căruia părțile nu au dreptul să intervină în starea de lucruri. Și a existat și un angajament asumat în fața Ministerului Educației că foștii asociați de la «Prometeu-Prim» nu vor împiedica procesul de instruire al copiilor.

În urma acestor presiuni, actuala conducere a liceului ia în calcul inclusiv mutarea într-un alt sediu.

Am primit pe mail astăzi un mesaj de la asociații de la «Prometeu-Prim», cu mai multe informații eronate și insistența de a semna contractul cu ei. 

Inclusiv era sugerat că dacă nu semnez acest contract, atunci după data de 20 septembrie copilul meu nu va mai avea acces la sălile de clasă de la adresa str. Iorga 2, adică în sediul actual al școlii. Conducerea «Prometeu Pro-talent», dna Silvestru, spune că mesajul este o manipulare și un șantaj direct la adresa părinților”, spune într-o postare pe Facebook Lina Grâu.

Lina Grâu face un apel și la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, căruia îi solicită să identifice un instrument de a opri „acest abuz, de a proteja profesorii copiilor noștri și de a ne garanta că elevii au condiții de a învăța în liniște”.

Reamintim că, la 19 august curent, toți profesorii de la Liceul „Prometeu-Prim” din Chișinău au semnat o cerere de demisie, în susținerea lui Aurelian Silvestru. Atunci, fostul director, în fața părinților și elevilor liceului, a anunțat că de la 2 septembrie elevii vor putea merge la liceul de creativitate și inventică „Prometeu Pro-talent”.

„Am sprijinul ministerului, am aprobările, am înregistrarea la Registrul de Stat al acestei noi instituții de învățământ, care-și va continua activitatea cu aceeași elevi, aceleași cadre didactice, dar fără cei doi asociați care încearcă să ne pună bețe în roate”, spuse atunci Aurelian Silvestru.

Totul a început la 3 iulie, atunci când, după 28 de ani de activitate, Aurelian Silvestru a fost demis din funcția de director al Liceului „Prometeu” din Chișinău, de către alți doi fondatori ai instituției, Stepan Cioclea și Nicu Roman, în urma unui conflict de interese, după cum afirmă ultimul. 

Astfel, pe 13 august a avut loc cea de-a doua etapă a unui concurs public desfășurat pentru ocuparea funcției de director al Liceului „Prometeu”, la care au fost intervievați trei candidați aleși în prealabil de comisia de concurs. Conform profesorilor și fostului director, concursul a fost lipsit de transparență, mass-mediei și unor profesori ai liceului fiindu-le restricționat accesul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării