main logo
803

Scandal la Drepcăuți: Primarul respinge acuzațiile la adresa sa

Primarul satului Drepcăuți, raionul Briceni, Ghenadii Ioxa, susține că de-a lungul anilor reprezentanții întreprinderii „Drebozaci” SRL „își bat joc de țăranii din localitate”, încearcă să inducă în eroarea societatea, autoritățile, dar și instanțele de judecată cu privire la situația reală legată de terenurile agricole din sat.

Scandal la Drepcăuți: Primarul respinge acuzațiile la adresa saFoto: Ipn.md

 Edilul spune că doar o comisie obiectivă va putea clarifica cum stau lucrurile în realitate, transmite Știri.md.

Ghenadii Ioxa a convocat o conferință de presă la IPN pentru a respinge acuzațiile care i-au fost aduse de conducerea întreprinderii agricole și un grup de localnici. Primarul spune că aceștia au sugerat că el ar fi de vină pentru falimentarea întreprinderii, lucru care nu este adevărat.

Ghenadii Ioxa afirmă că, din 2015, are împuterniciri legale (procuri) de la aproximativ 300 de săteni pentru cotele de pământ și cotele valorice ale acestora. El spune că așa-zisele contracte prin care SRL „Drebozaci” ar arenda pământurile de la cotași au fost falsificate. „Nu poți să vii într-un sat, să iei pământurile a 1600 de persoane, să faci contracte false pe zece ani de zile”, menționează primarul.

Potrivit edilului, administratorul SRL „Drebozaci” se declară investitor străin de bună credință, care a adus bani în Drepcăuți. În realitate, „vine și acaparează un sat întreg, merge la bancă, contractează un credit, punând în gaj tehnica din cota valorică a oamenilor”, menționează Ghenadii Ioxa.   

Primarul mai spune că agentul economic le-a închis oamenilor accesul la propriile pământuri și a semănat abuziv terenurile. Sătenii s-au adresat în judecată, care a constat că agentul economic folosește terenurile fără să le plătească proprietarilor taxe de arendă. Ghenadii Ioxa spune că procesul a durat ani de zile nu este adevărat că instanța s-a pronunțat în câteva minute, cum au lăsat să se înțeleagă reprezentanții „Drebozaci”. Mai mult, sentința a fost menținută și de instanța de apel, și de CSJ.

Cât privește Ala Proca, localnica care l-a acuzat că și-ar fi permis în campania electorală presiuni și chiar agresiuni fizice, Ghenadii Ioxa spune că femeia este cea care, alături de contabila întreprinderii „Drebozaci”, au falsificat contractele cu cotașii. Aceste fapte au fost investigate de către organele de drept, însă astăzi nu se cunoaște nimic despre acel dosar. Potrivit edilului, dacă „nu ar fi existat intervenția unui grup clandestin, astăzi oamenii nu mai umblau pe drumuri și nu se pomeneau cu sechestre pe bunurile lor, iar conflictul nu mai dura atâția ani de zile”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării