main logo
1602

Savantul biolog Ion Dediu s-a stins din viață la vârsta de 85 de ani

Savantul biolog Ion Dediu, specialist în ecologie, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, deținător al ”Ordinului Republicii”, laureat al Premiului Academiei Române, s-a stins din viață duminică, 3 noiembrie, la vârsta de 85 de ani.

Savantul biolog Ion Dediu s-a stins din viață la vârsta de 85 de aniFoto: asm.md

Anunțul a fost făcut pe rețelele de socializare de către fiica sa, Corina Fusu, transmite Știri.md

Contactată de Moldpres, fiica regretatului savant a afirmat că sicriul cu corpul neînsuflețit al regretatului om de știință va fi depus astăzi, 4 noiembrie, începând cu ora 18.00, la Catedrala ”Sfânta Teodora de la Sihla” din capitală.

Ion Dediu s-a născut la 24 iunie 1934 în satul Rediu Mare, județul Soroca, în prezent raionul Dondușeni. În 1957 a absolvit Facultatea de Biologie a Universității de Stat din Moldova. În 1964 a susținut teza de doctor în biologie, și în 1978 - cea de doctor habilitat. În 1971 devine conferențiar universitar și în 1980 - profesor universitar. A fost laborant, laborant superior, cercetător științific inferior, cercetător științific superior, secretar științific, director adjunct al Institutului de Zoologie (1957-1971), ministru al Mediului (1990-1994), deputat în Parlamentul R. Moldova și președinte al Comisiei de ecologie (1994-2001). Președinte-cofondator al Partidului Ecologist ”Alianța Verde”, al Asociației Oamenilor de Știință (1994-2008).

A fost profesor (din 1981) la universitățile: de Stat din Moldova, Tehnică a Moldovei, "A. I. Cuza" (Iași), a Academiei de Științe a Moldovei, de Ecologie "D. Cantemir" (Iași), Liberă Internațională din Moldova (ULIM), de Ecologie și Științe Socioumane din R. Moldova, profesor invitat la mai multe universități din lume (SUA, Rusia, Marea Britanie, Polonia, România, Bulgaria, Ucraina, Norvegia, Turcia, Grecia ș.a.). Autor a peste 400 lucrări științifice, inclusiv circa 20 de monografii în domeniile ecologiei generale (teoretice), hidrobiologiei, zoologiei, protecției mediului, publicisticii științifice etc. A descoperit și a formulat principiul (legea) excluderii reciproce a complexelor biotice acvatice de origine biogeografică diferită; autor al mai multor termeni, noțiuni și sintagme ecologice. A descoperit și descris câteva specii noi de crustacee superioare.

Este unul din fondatorii principali ai ecologiei teoretice moderne, fondatorul școlii ecologice naționale, al școlii de ecotoxicologie acvatică, al școlii științifice de ecologie politică, îndrumător a peste 30 de doctori în științe biologice etc.

Este membru corespondent al AȘM și membru titular al academiilor: Oamenilor de Știință din România (copreședinte fondator), Internațională de Cosmonautică "E. K. Țiolkovski" (Moscova), Internațională de Ecologie și Securitatea Vieții (Sankt-Petersburg), de Ecologie din România, Națională de Științe Ecologice din R. Moldova (președinte-fondator), Internațională de Informatizare (asociată ONU, Moscova), de Științe din New York (SUA), Ucraineană de Ecologie (Kiev), Rusă de Științe ale Naturii (Moscova), Internațională de Științe Economice (Moscova), Internațională a Cadrelor (UE și UNESCO), Internațională a Naturii și Societății Umane (Moscova), Balcanice de Științe, Nouă Cultură și Dezvoltare Durabilă (Sofia, Bulgaria) ș.a.

În 2009 i-a fost acordat Premiul Academiei Române pentru lucrarea fundamentală Tratat de ecologie (în 5 volume).

Savantul Ion Dediu va fi înmormântat marți, 5 noiembrie, la Cimitirul Central Ortodox din Chișinău.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării