main logo
1088

Satul unde locuitorii sunt gata să ia credite pentru repararea unui drum

Sunt gata să facă economii, să ceară bani de la copii şi să ia credite, totul pentru a dispune de un drum practicabil.

Satul unde locuitorii sunt gata să ia credite pentru repararea unui drumFoto: știri.md

Vorbim de câteva sute de locuitori din satul Scoreni, raionul Străşeni, care au văzut lumina la capătul tunelului atunci când autorităţile locale au depus către Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură dosarul de reparare a străzii Băcioi şi au obţinut aprobarea de finanţare, transmite Știri.md cu referire la trm.md.

Pe lângă grantul oferit, oamenii din zonă trebuie să adune mână de la mână 600.000 de lei.

Alexandru Brudan din Scoreni are 69 de ani. Bărbatul povesteşte că, în luna iulie, din cauza unui accident casnic, şi-a fracturat piciorul. 

A chemat ambulanţa, dar autospeciala nu a putut ajunge la poarta gospodarului din cauza drumului impracticabil, iar consătenii săi au fost nevoiţi să-l ducă în braţe.

„M-au aşezat băieţii pe scaun şi m-au adus pe un scaun, din casă, cu mâinile, că nu a putut să vină salvarea şi tot aşa înapoi, din partea drumului, fiindcă nu e drum. Eu patru luni din ogradă nu am ieşit că nu pot. E drumul rău”, povesteşte Alexandru Brudan.

Majoritatea oamenilor din sat deţin hectare de terenuri. Ei au elaborat un proiect pe care l-au depus la Agenţia de Intervenţii şi Plăţi pentru Agricultură. 

Instituţia a alocat două milioane de lei, o sumă insuficientă, spun localnicii. Astfel, fiecare gospodărie va trebui să contribuie cu cel puţin 10.000 de lei. Deşi suma nu este una mică, oamenii spun că sunt gata să facă economii, doar ca să aibă un drum practicabil.

„Cu spinarea a târâit porumbul şi poama acasă lumea. Lemne nu pot să aducă.”

„Suntem bucuroşi că ne dă şi statul oleacă de ajutor şi noi cât de puţin trebuie să punem, că de altfel nu avem unde să mergem, foarte greu. Suntem aproape toţi bătrâni pe aici. De o salvare, drumul nu e bun.”

„Am nepoţei mititei care sunt la şcoală. Numai unul Dumnezeu ştie cum se duc ei de aici şi când vin înapoi. E foarte, foarte greu. Încă şi pe partea cealaltă este un drum tot rău, pe aici rău. Când plouă sau altceva, noi nu ne putem ridica la deal.”

„Aici când plouă se umple tot cu apă şi de atâta şi se fac râpele acestea. Mai la deal o să vedeţi ce se face. Încă până aici mai este cum mai este, dar acolo e foarte straşnic.”

Potrivit autorităţilor locale, în această zonă locuiesc aproximativ 1.000 de oameni din cei peste 4.000, iar 250 de persoane deţin în apropiere terenuri agricole.

„Trebuie să dăm scrisoare de garanţie, trebuie să demonstrăm că noi avem aceşti bani. Cetăţenii sunt foarte deschişi, dar până la urmă suma este chiar foarte mare. O să vedem cum cetăţenii împreună cu noi, cei din administraţie, o să încercăm să acumulăm această sumă. 

Vreau să vă zic că, din câte cunosc eu, Guvernul a ieşit cu un proiect al unei legi pentru ca fiecare Primărie din Republica Moldova să primească o sumă de bani pentru a o putea folosi la necesitate, ca un fel de contribuţie la proiecte. 

Asta ar fi minunat, dar din păcate acum suntem doar în aşteptare”, spune primarul satului Scoreni, Svetlana Tabacari.

În ultimii patru ani, în satul Scoreni au fost construiți capital din beton doar 5 km de drum.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării