main logo
1613

Satul în care de mai bine de 10 ani nu este apă. Cum se descurcă oamenii

În satul Măgura din raionul Fălești au secat toate fântânile. Acum, cei câțiva gospodari care au mai rămas în localitate cresc vite. Aceștia duc laptele la punctul de colectare din centrul de comună, Pietrosu, iar înapoi se întorc cu butoaie umplute cu apă. Primarul comunei promite să le tragă apeduct la primăvară.

Satul în care de mai bine de 10 ani nu este apă. Cum se descurcă oameniiColaj: Știri.md

În satul Măgura, unde au mai rămas doar 12 oameni, toți locuitorii cresc animale, deși nu au cu ce să le adape. Toate fântânile din satul aflat în vârful unul deal au secat, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org. 

„Noi când am venit aici curgeau toate pâraiele, peste tot locul era apă. Fântânile erau pline, puteai să te apleci și să iei apă. Acum nu știu din ce cauză nu mai avem apă. Deja de vreo 10 ani nu mai avem apă. Trebuie fântâni adânci tare, dar nu știu câți metri trebuie de săpat până o să dăm de apă”, a spus Zinaida Bejenari, locuitoare.

Sătenii duc laptele la punctul de colectare din centrul comunei, Pietrosu, de unde se întorc cu apă.

„Ducem laptele la Pietrosu. Acum peste o zi. Deja nu știu mai departe cum va fi, vom duce sau nu vom duce, vom vedea. Și înapoi aducem apă. Iată, am pregătit butoiul pentru apă și căldarea. Apa nu o cumpărăm, dar plătim la tractorist - 400 de lei pe zi. Ne ajunge apa undeva pentru trei săptămâni”, a mai adăugat femeia.

„Avem de toate, numai apă nu avem. Aceasta e problema. Trei fântâni am făcut și în niciuna nu este apă”, spune Cristofor Bejenari, locuitor. 

În ultimii 20 de ani, populația satului Măgura s-a redus de la 38 la 12 locuitori. Din cauza alunecărilor de teren, o parte din locuitori s-au mutat în satul Măgura Nouă. 

„În sat la noi apa este foarte prețuită. Toți ar trebui așa să o prețuiască. Noi deja ne-am deprins, pentru noi e bine”, susține Aliona Bargan, locuitoare.

Primarul comunei Pietrosu, Ghenadie Grădinaru, promite că la primăvară satul Măgura va fi conectat la fântâna arteziană din Pietrosu. Pentru extinderea apeductului au fost alocați 350.000 de lei.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării