main logo
3375

Satul din R. Moldova în care sunt cultivați cei mai ecologici cartofi

Cei mai gustoşi şi ecologici cartofi din țară sunt crescuți la Râșcova, Criuleni. O spun locuitorii acestui sat, pentru care cultivarea acestei legume a devenit o tradiție.

Satul din R. Moldova în care sunt cultivați cei mai ecologici cartofiFoto: publika.md

Aproape fiecare localnic creşte cartofi în grădină, iar de câțiva ani, roadele muncii sunt expuse și la un festival local, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Un astfel de eveniment a avut loc și în această duminică, însă într-un format mult mai restrâns, din cauza pandemiei de coronavirus.

Evenimentul, cunoscut cu denumirea "Toamna Cartofului", a reunit 16 producători locali. Printre aceştia a fost şi Aurelia Buhneac, care cultivă cartofi de 40 de ani. Femeia a venit la târg cu mai multe soiuri.

"Este Americanca, Irga, Agata şi Riviera. Noi nu ne uităm la productivitate, dar ne uităm la gust şi la cererea pieţii. Undeva vreo 30 de kilograme am vândut", a spus Aurelia Buhneac.

Producătorii de cartofi s-au lăudat cu o recoltă bună, în pofida secetei din această vară: "Anul acesta, să spunem bogdaproste că roadă a fost. Că taman au fost ploi în luna mai, şi s-au făcut. La mine să spun că s-au făcut mai binişor ca anul trecut".

Unii localnici au profitat de ocazie şi au adus la târg și alte produse crescute în grădină: "Usturoi, ulei, sămânţă de pătrunjel, sămânţă de ceapă, ceapă mare am vândut".

Vizitatorii s-au arătat încântaţi de calitatea cartofilor şi chiar dispuşi să scoată mai mulţi bani din buzunare.

"Demult vroiam să gustăm anume cartofii aceştia, că demult nu i-am văzut".

Iar unii producători de cartofi au ales să-şi aştepte cumpărătorii nu la târg, ci la poarta propriei case.

"Am ieşit că azi e ziua cartofului. Şi oamenii trec, şi care doreşte.

- Şi cum sunt vânzările?

- Merge, am dat. Am vândut de vreo 400 de lei".

"Toamna Cartofului" a avut loc al treilea an consecutiv. Organizatorii spun că scopul principal al evenimentului este promovarea consumului de cartofi bio.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării