main logo
2769

Satul din Moldova care a rămas pustiu după crima dublă

În satul în care din cei șase locuitori, doi au fost uciși săptămâna trecută, nu a mai rămas, de fapt, nimeni.

Satul din Moldova care a rămas pustiu după crima dublă

La Dobrușa am găsit doar o pisică, iar ultimii săteni mai vin pe-acolo doar ca să-și îngrijească gospodăriile, transmite Știri.md cu referire la Protv.md

În aceeași situație sunt zeci de localități din Moldova, care ajung pe rând să fie șterse de pe hartă din cauza sărăciei, a lipsei de investiții și a nepăsării autorităților.

Moldova este țara a zecilor de sate care ar putea să dispară în curând de pe hartă. Avem localități-fantomă, unde nu mai locuiește nimeni, iar casele, lăsate de izbeliște, s-au tranformat în dărămâturi. 

Sărăcia, lipsa investițiilor și nepăsarea autorităților nu le-a oferit tinerilor nicio altă cale decât cea a migrației. Așa că, acolo au rămas să trăiască doar bătrânii, care spun că localitățile, cândva înfloritoare, mor una după alta. 

Satul Dobrușa poate fi găsit pe hartă și chiar este administrat de primarul din satul vecin, doar că pe cine să administrezi? 

„Erau 6 oameni și au rămas 4”, menționează Grigore Munteanu, primarul satului.

Săptămâna trecută doi din cei patru locuitori, o femeie și un bărbat care locuiau împreună au fost uciși de un individ. Iar cei 4 localnici, numele cărora mai apar în acte, nu mai trăiesc în sat, ci vin doar să-și lucreze pământul.  

Iar odată ce au plecat, localnicii au luat cu ei orice semn de viață, lăsând în urmă imagini triste. Am făcut înconjorul satului și nu am găsit nimic. Singurele suflete rămase aici sunt casele dărâmate, așezate pe o parte. Timpul parcă s-a oprit în loc. 

Înainte de anul 2000, Dobrușa arăta altfel, au povestit oamenii.  

Sate-fantomă sunt împrăștiate în toată țara. De exemplu, în Cuconeștii Vechi din Edineț trăiește un singur om, arată datele recensământului din 2004. 

Tot câte un om este în satul Dărcăuții Noi din Soroca ori în Odaia, din Șoldănești. Potrivit ultimelor statistici, din țară au plecat peste un milion de oameni, deși unii specialiști cred că numărul ar putea fi și mai mare, din moment ce numeroși moldoveni nu au un loc de muncă oficial peste hotare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării