main logo
2740

Sătenii din Bravicea își onorează eroii: Au ridicat un monument

Asociația „Monumentum” readuce în memorie eroismul ostașilor căzuți în Primul Război Mondial. În satul Bravicea din raionul Călărași a fost ridicat un monument, copie a unei sculpturi distruse de comuniștii sovietici.

Sătenii din Bravicea își onorează eroii: Au ridicat un monumentFoto: Captură video

Ceremonia de inaugurare a început cu imnul Republicii Moldova, iar un sobor de preoți de la Mitropolia Basarabiei a oficiat o slujbă de pomenire, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

„Cultul eroilor simbolizează culmea eliberării, demnității, credinței, curajului și vitejiei înaintașilor noștri”, a declarat consilierul cultural al Mitropoliei Basarabiei, Maxim Melinti.

Monumentul original a fost construit în 1933 și a fost distrus în 1944 în timpul regimului comunist din perioada lui Stalin. Asea Timuș, o localnică din Bravicea, pasionată de istorie, a găsit fragmente din fostul obelisc.

„Repede noi am recuperat toate cele trei porțiuni din sat și din afara satului, le-am adus la Primărie, le-am depozitat acolo și ne gândeam ce să facem cu ele. Eu sunt activă pe Facebook și am postat tot ce s-a întâmplat și Asociația „Monumentum” prin avocatul Iulian Rusanovschi s-a oferit să-l restaureze”, a spus localnica.

Reconstrucția monumentului a durat mai bine de jumătate de an. Pe placa comemorativă au fost gravate numele a 35 de ostași.

„Blocurile de beton care au fost identificate au fost cămășuite, conform unei soluții arhitecturale oferite de către arhitectul Mihail Andrieș, iar vulturul în bronz a fost turnat pe parcursul anului trecut în Chișinău în atelierul lui Veaceslav Jîglițchi pentru a fi instalat pe acest monument”, a menționat reprezentantul Asociației Obștești „Monumentum”, Iulian Rusanovschi.

„Pe parcursul anilor ne-am adunat toți la acest monument care este din Al Doilea Război Mondial. Acum a venit momentul să ne adunăm aici la inaugurarea acestui monument, prin contribuția oamenilor de credință, ca să-i pomenim pe acei părinți și bunei ai noștri care au căzut pentru apărarea Patriei noastre și pentru binele poporului nostru român în Primul Război Mondial”, a spus primarul localității, Alexei Zatîc.

„S-a făcut o dreptate. Acest monument a fost aici pe teritoriul Bravicei, dar a fost demontat de puterea sovietică care era și acum a revenit la locul lui. O să avem grijă ca el să fie îngrijit, să fie adus în ordine. Să aducem și generația tânără să aibă grijă, să treacă pe aici și să-i pomenească pe cei care și-au dat viața pentru noi.”

Monumentul de la Bravicea este al 65-lea reconstruit de Asociația Obștească „Monumentum”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării