main logo
2258

Sate din raionul Străşeni, dotate cu boxe pentru colectarea plasticului

Sate mai curate şi mai puţin poluante. În şase localităţi din raionul Străşeni au fost amplasate boxe speciale pentru colectarea plasticului. Proiectul finanţat de Uniunea Europeană a trezit interesul locuitorilor care s-au obişnuit să sorteze deşeurile.

Sate din raionul Străşeni, dotate cu boxe pentru colectarea plasticului

În satul Vorniceni sunt patru plase speciale pentru colectarea plasticului. Constantin Nicolaescu este măturător şi spune că de când au fost aduse containerele, localitatea a devenit mai curată,transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

"Vin, vin şi le umplu este de-am al treilea, al patrulea tomberon. Aduc sticle şi le pun aici, dar care nu au soveste aruncă, lor le este lene.", a spus angajatul primăriei Vorniceni, Constantin Nicolaescu.

Şi elevii de la Liceul din sat au devenit mai responsabili.

"Cei de clasa a XII-a reacţionează mai puţin, dar încercăm să îi îndemnăm, să îi motivăm. Dacă facem asta localitatea va deveni mult mai frumoasă, mai curată şi că totul este spre viitorul nostru.", a spus eleva Liceului "Ion Inculeţ", Nadina Ursu. 

Oamenii sunt mulţumiţi de schimbările din localitatea lor.

"Pun hârtia deoparte, plasticul deoparte în centrul statului la fel, totul se respectă. E mai curat, sunt urne puse pe marginea drumului. Nu aruncă cum se arunca înainte pe marginea drumului, bea apă şi arunca."

"Se umplu, au fost mulţi saci, ieri i-au luat, era mult plastic. Peste tot locul erau, pe iarbă, le lua vântul, iar acum dacă le punem grămadă e mai bine".

Primarul localităţii susţine că proiectul va fi extins.

"Lumea s-a implicat destul de bine, destul de activ, oamenii înţeleg care sunt daunele. Antreprenorul care acumulează şi evacuează plasticul ne va mai oferi încă cel puţin şase plase.", a comunicat primarul satului Vorniceni, Vasile Tofan. 

În total, 22 de plase pentru colectarea plasticului au fost amplasate în oraşul Străşeni şi satele Negreşti, Sireţi, Lozova şi Scoreni. Proiectul este implementat de Asociaţia pentru Valorificarea Deşeurilor.

"Plasele se umplu constant. Avem un dialog constructiv, primarii sunt foarte implicaţi şi foarte conştienţi. Foarte mulţi locuitori au rugat ca şi în zonele apropiate locuinţei lor să fie astfel de plase.", a declarat preşedintele Asociaţiei Pentru Valorificarea Deşeurilor, Aurelia Bahnaru. 

În ţară este o singură uzină de colectare şi reciclare a deşeurilor care strânge lunar între 120 şi 200 de tone de plastic.

"Solicitările sunt destul de multe, săptămânal mergem în diferite localităţi. Pe listă în proces de implementare este Soroca, Criuleni, am discutat cu Comratul, localităţi mari, iar în jurul lor vom merge şi în sate.", a spus directorul "ABC Recycling MOLDOVA", Vlada Balica.

Proiectul "Gestionarea deșeurilor solide cu implicarea comunității" este finanțat de Uniunea Europeană și se ridică la 50 de mii de euro.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării