main logo
1016

Șase luni de la moartea lui Andrei Brăguță. La ce etapă este dosarul

Avocatul familiei lui Andrei Brăguță, Vadim Vieru, de la Asociația Promo-LEX, a oferit un interviu pentru IPN despre cum evoluează dosarul și ce schimbări de sistem s-au produs după acest caz.

Șase luni de la moartea lui Brăguță. La ce etapă este dosarulAndrei Braguţa a fost reţinut pe 15 august 2017 pentru violenţa nepericuloasă.

"La moment în procedura instanțelor competente sunt patru cauze penale – două transmise în instanța de judecată și încă două la etapa de urmărire penală. Prima cauză vizează investigarea acțiunilor și inacțiunilor care au dus la maltratarea lui Andrei Brăguță în ziua de 15 și 16 august 2017, în incinta IDP Chișinău. Această cauză deja este în instanța de judecată și aici am avut deja 14 ședințe de judecată, în care am finalizat cercetarea probelor acuzării. Cea de-a doua cauză transmisă în judecată vizează investigarea inacțiunilor colaboratorilor de poliție sub aspectul detenție lui Andrei Brăguță în condiții degradante și inumane în incinta IDP Chișinău, în luna august 2017. Aici am avut șapte ședințe de judecată, din care doar două productive", a spus avocatul.

Potrivit sursei, de asemenea, sunt anumite deficiențe, care în opinia sa creează impresia de superficialitate în activitatea unor subiecți responsabili. Aici, s-a referit la polițiștii care au transmis intenționat imagini video editate către unele surse mass-media: "Prin difuzarea colajelor video editate, s-au comis acțiuni care depășesc cu mult cadrul de drepturi individuale ale victimei. Prin acele imagini indirect s-a instigat la ură față de persoanele cu dizabilități mintale, persoane care consumă droguri etc".

Pe final, Vadim Vieru susține că este necesar să fie elaborate protocoale, astfel ca polițiștii, procurorii să cunoască cum trebuie să se comporte și ce acțiuni legale să întreprindă în raport cu persoanele suspectate de boli mintale etc.

Unimedia amintește că Andrei Braguţa a fost reţinut pe 15 august 2017 pentru violenţa nepericuloasă, pentru viaţa şi sănătatea poliţiştilor, iar pe 26 august 2017, a decedat în Penitenciarul nr.16 „Pruncul”.

S-a aflat că, din momentul reținerii lui Andrei Baguța, tatăl lui nu a fost contactat de nici un medic și nu a fost informat de starea reținutului, au declarat recent avocații pe caz.

Rudele au acuzat oamenii legii că l-ar fi bătut pe Andrei braguța și astfel a survenit decesul.

Până acum, investigațiile inițiate de Procuratura Generală au arătat că Braguța a fost bătut de patru deținuți, cu care se afla în cameră. Mai mult, bărbatul ar fi fost bătut cu acordul gardienilor, care, potrivit procurorilor, nu au întreprins nimic.
Expertiza medico-legală a arătat că bărbatul a murit de bronhopneumonie purulentă bilaterală, iar leziunile corporale, fracturile și vânătăile provocate de bătăile pe care le-a suportat nu s-ar afla în legătură directă cu motivul decesului.

Cazul a fost mediatizat intens, iar opinia publică s-a revoltat față de tratamentul la care sunt supuse persoanele din închisori.

După ce tragedia lui Andrei Brăguță a fost relatată pe larg în mass-media, reprezentanți ai Ministerului Justiției și Administrației Penitenciarelor au ieșit într-o conferință de presă în care au anunțat demararea unor anchete de serviciu și au dat asigurări că toți cei vinovați vor fi sancționați potrivit legii.

Și IGP a venit cu o versiune a întregului incident, menționând că tânărul a fost reținut pentru că a depășit viteza legală pe traseul Bălți - Sărăteni, circulând cu 110 km/h. La cerințele legale de a opri, a ignorat solicitarea, continuând deplasarea pe contrase

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării