main logo
1216

Șapte ani de închisoare pentru violul unui minor cu dizabilități

A violat un minor cu dizabilități, după ce a pătruns noapte în locuința în care acesta dormea împreună cu mama și sora sa.

Șapte ani de închisoare pentru violul unui minor cu dizabilitățiFoto: tvn.md

Poliția a fost sesizată de sora copilului care l-a auzit cum plângea și a venit să vadă ce s-a întâmplat, transmite Știri.md cu referire la tvn.md.

Pentru fapta comisă inculptatul a primit șapte ani de pușcărie, prea puțin spun procurorii și avocatul familie, care au atacat decizia primei instanțe.

Totul s-a întâmplat în toamna anului 2020. Copilul a povestit oamenilor legii cu lux de amănunte cum infractorul a intrat noaptea în casă, l-a agresat, l-a forțat să-i satisfacă poftele sexuale pe cale orală și l-a dezbrăcat. Deși pentru fapta comisă procurorul a cerut o pedeapsă de 12 ani de pușcărie, instanța de judecată a decis să reducă acest termen cu 5 ani.

Natalia Bordei procuror, Procuratura mun.Bălți: „ Mama, la fel, suferă de grave dizabilități severe de vedere. Violatorul a profitat de situația dată, de neputința mamei, dar și a copilului. Persoana culpabilă vina nu a recunoscut, luând în considerație toate circumstanțele date, acuzarea a cerut o pedeapsă maximă, prevăzută pentru norma  dată și anume de 12 ani de închisoare.”

Instanța de judecată a constatat vinovăția bărbatului, aplicându-i o pedeapsă de 7 ani de închisoare. După pronunțare, atât procurorul, cât și avocatul inculpatului au contestat la Curtea de Apel Bălți.

Eduard Puiu, secretarul instanței :„Inculpatul a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii, i-a fost aplicată pedeapsa în acest sens de 7 ani de privare de libertate, de tip semi-închis. Luând în considerare că acesta a mai fost condamnat printr-o sentință, prin cumul de sentințe i-a fost aplicată o pedeapsă finală de nouă ani de zile. Soluția dată a fost contestată de către părțile din proces, atât de partea apărării, cât și de partea acuzării.”

După incident, familia copilului și-a schimbat locul de trai, nici poliția, procurorul și nici avocatul nu știe unde se află acum. Potrivit șefei secției Protecția Copilului din cadrul Primăriei Bălți în timpul anchetei, băiețelul a primit consilierea psihologului. Specialiștii susțin, însă, că în asemenea cazuri, minorii au nevoie de o asistență psihologică de lungă durată.

Crizantema Caraiman, șef secția Protecția Copilului, mun. Bălți: „Copilul a beneficiat de asistență psihologică, a beneficiat și de asistență psihologică de criză, ulterior, de lungă durată. A fost un pic mai dificil, pentru că menționăm asupra dizabilității, care a fost și un factor – premiză pentru abuzator pentru că copilului, având o dizabilitate, i-a fost dificil să reacționeze. Această traumă ține foarte mult de vârsta copilului, de capacitatea de înțelegere și această traumă poate avea consecințe grave și în maturitatea copilului.”

Deși a fost prin în flagrant, iar procurorii au avut suficiente dovezi, inculpatul nu și-a recunosctu vina, mai mult avocatul său a contrstat decizia primei instanței considerând pedeapsa prea după.  În timpul ultimelor ședințe de judecată din cadrul Judecătoriei Bălți, făptașul și-a cerut scuze, fără a specifica de la cine și pentru ce.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării